Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » WALL STREET JOURNAL: Sad je i ruska pšenica prijetnja Americi, i ubija im poljoprivredu

WALL STREET JOURNAL: Sad je i ruska pšenica prijetnja Americi, i ubija im poljoprivredu

psenica-rusijaKoličina usjeva i izvoza pšenice iz Rusije ugrožava prosperitet američkih poljoprivrednika, piše „Wall Street Journal“

U članku se navodi da je u protekloj poljoprivrednoj godini (završenoj 30. lipnja) Rusija izvezla više od 40 milijuna tona pšenice.

To je otprilike dvostruko više nego godinu dana ranije i najveći je pokazatelj u proteklih 25 godina za bilo koju zemlju.

U Sjedinjenim Američkim Državama se, pritom, poljoprivredne kompanije se zatvaraju intenzitetom kakvog nije bio od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Časopis naglašava da konkurencija iz Rusije na ovom tržištu predstavlja prijetnju za prosperitet poljoprivrednika u SAD.

Trgovinski sporovi između SAD i drugih zemalja mogli bi povećati potražnju za ruskim žitaricama za kupce, s obzirom na to da će najveći dobavljači vjerojatno uvesti recipročne carine na američku pšenicu, prenosi ruski portal „Gazeta“.

Krajem kolovoza analitičari Ministarstva poljoprivrede Rusije saopšćili su da bi europske zemlje u kojima se desila suša mogle povećati otkup žitarica iz Rusije.

Prema srpanjskim prognozama analitičkog centra za analizu agrarnih tržišta „SovEkona“, izvoz žitarica na kraju sezone 2018/19. godine iznosit će 44,8 milijuna tona, što je zarada oko 9-10 milijardi dolara, samo za ovu biljku.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , ,