Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » KOMPANIJA TVRDI KAKO MUŠKARAC NIJE IMAO DOVOLJNO DOKAZA: Monsanto se žalio na presudu i tražio od suca da ukine 289 milijuna dolara odštete

KOMPANIJA TVRDI KAKO MUŠKARAC NIJE IMAO DOVOLJNO DOKAZA: Monsanto se žalio na presudu i tražio od suca da ukine 289 milijuna dolara odštete

monsanto-tuzbaAgrokemijski gigant Monsanto apelirao je na suca u Kaliforniji da odbaci presudu porote vrijednu 289 milijuna dolara muškarcu koji je tvrdio da mu je tvrtka Monsato prouzročila rak

Tvrtka je podnijela žalbu Kalifornijskom sudu u San Franciscu tvrdeći da odluka porote nije bila potkrijepljena dokazima koji su bili podneseni na suđenju Dewayne Johnsona, školskog domara s dijagnozom terminalnog oblika non-Hodgkinovog limfoma.

Tijekom početka suđenja 2016. godine, Johnson je tvrdio da je njegov rak uzrokovan dugotrajnom izloženošću herbocidima Roundup i Ranger Pro, koji oboje sadrže glifosat – sastojak kojeg je agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije uvrstila u kategoriju “vjerojatno kancerogena ljudima” još 2015. godine.

Monsanto je podnio žalbu sutkinji Suzanne Bolanos, koja je predsjedavala početnim suđenjem, tražeći od nje da poništi presudu, smanji odštetu ili odobri novo suđenje.

Johnsonov slučaj bio je prvi slučaj u povijesti u kojem se trdilo da sastojci koji se nalaze u Monsantovim ubojicama korova – uzrokuju rak.

Nakon što je porota dosudila odštetu od 289 milijuna dolara školskom domaru, tvrtka je sada suočena s poplavom od 8.000 novih sličnih tužbi diljem Sjedinjenih Država.

Dionice u Monsantovoj matičnoj tvrtki Bayer pale su nakon odluke suda 10. kolovoza i još se moraju oporaviti od takvog pada – trenutno se trguje na razinama oko 20 posto ispod njihove vrijednosti prije presude: 73,30 eura (85,45 dolara).

Njemački Bayer objavio je u utorak izjavu tvrdeći kako je “odluka porote u potpunosti u suprotnosti sa više od 40 godina korištenja herbicida po cijelom svijetu, opsežnim skupom znanstvenih podataka i analiza … koji potkrepljuju zaključak da su herbicidi na bazi glifosata sigurni za upotrebu i ne uzrokuju rak kod ljudi.

“Tvrtka je dodala da Johnson nije uspio dokazati da glifosat uzrokuje rak, te da su znanstveni dokazi koje je predstavio na suđenju “pali ispod standarda potrebnog za dobivanje presude po Kalifornijskom zakonu”.

Održana rasprava za zalbe počinje za 10. listopada.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,