Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » DRŽAVNI DUŽNOSNICI ODLUČILI: Rusija bi mogla u potpunosti odbaciti američki dolar u roku od 5 godina

DRŽAVNI DUŽNOSNICI ODLUČILI: Rusija bi mogla u potpunosti odbaciti američki dolar u roku od 5 godina

dolar-rubljaAksakov je rekao da s obzirom na trenutne političke uvjete, odbacivanje dolara mora postati globalni trend

Čelnik ruskog odbora Donjeg doma za financijska tržišta podržao je plan za potpuno zaustavljanje korištenja američkog dolara, ističući kako se program može dovršiti za tri do pet godina

“Mislim da su to svi vrlo izvedivi prijedlozi, iako nisu namijenjeni za spas našeg bankarskog sustava, nego da provedemo mjere kojima bi naš cijeli financijski sustav postao neovisan od vanjskog utjecaja” – izjavio je u petak zastupnik Anatolij Aksakov.

Zakonodavac je za RIA Novosti rekao da zapadne zemlje neće uskoro podići sankcije protiv Rusije, već će vjerojatno nametnuti nova, čak i oštrija ograničenja.

Aksakov je rekao da s obzirom na trenutne političke uvjete, odbacivanje dolara mora postati globalni trend i da je trenutna ovisnost ruske ekonomije o dolaru mogla potpuno završiti u relativno kratkom vremenskom razdoblju – u tri do pet godina.

Aksakov je izjavio ubrzo nakon što je šef druge najveće ruske banke VTB, Andrey Kostin, predložio pokusni plan za odbacivanje američkog dolara.

Kostinov plan, je objavljen u intervjuu za Izvestiju, a sastoji se od sljedećeg: brza zamjena stranih valuta sa nacionalnim valutama u transakcijama sa stranim državama, ponovno registriranje velikih ruskih kompanija kako bi ponovo postale rezidentima poreza, izdavanje posebnih ruskih vrijednosnica Euroobveznica i održavanje kampanje za licenciranje svih sudionika financijskih tržišta kako bi se osiguralo da svi rade pod istim pravilima.

Kostinov intervju za Izvestiju došao je nakon što je ranije ovog tjedna EU proširila svoje sankcije prema Rusiji do ožujka 2019.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,