Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PROCURILO ŠOKANTNO IZVJEŠĆE: Katolička crkva zlostavljala tisuće djece u Njemačkoj, a svako šesto je bio silovano

PROCURILO ŠOKANTNO IZVJEŠĆE: Katolička crkva zlostavljala tisuće djece u Njemačkoj, a svako šesto je bio silovano

svecenik-njemackaDvije vodeće njemačke novinske kuće objavile su eksplozivno izvješće o katoličkom seksualnom zlostavljanju djece u Njemačkoj

Prema izvješću dnevnika Spiegel Online i Die Zeit, izvješće otkriva da je između 1946. i 2014. godine svećenstvo zlostavljalo čak 3677 djece, a većina žrtava bili su dječaci u dobi od 13 godina ili mlađi od kojih su 969 bili oltarni dječaci.

Ovo izvješće je tek posljednje u nizu otkrića koja su otkrila desetljeća seksualnog zlostavljanja katoličkih svećenika širom svijeta.

Studija, koju je naručila njemačka biskupska konferencija, provodila su tri sveučilišta i nisu se trebala otkriti do konferencije 25. rujna.

Prema curenju informacija istraživanja, svaki šesti slučaj je bio silovanje, a najmanje je sudjelovalo u ovom zločinu 1670 svećenika.

Mnogi svećenici koji su zlostavljali nedavno su bili preseljeni u druge župe, a samo jedna trećina optuženih članova svećenstva bila je istražena od strane Katoličke crkve, piše RT.

Prema istraživanjima stručnjaka sa sveučilišta Giessen, Heidelberg i Mannheim, stvarni broj žrtava bio je vjerojatno veći, budući da istraživačima nije dopušten pristup izvornim crkvenim dosjeima.

Umjesto toga, morali su dati upitnike biskupijama, koji su tada pružili informacije.

Der Spiegel, citirajući iz izvršnog sažetka koji je uključen u službeno izvješće, napisao je da postoje dokazi da su neki dokumenti i arhive bili “uništeni ili manipulirani”.

Također je rekao da su optuženi za zlostavljanje djece, većinom svećenici, preselili u nove zajednice koje nisu bile obaviještene o prethodnim optužbama protiv njih.

Eksplozivno izvješće nije prvo takve vrste koje je istinom obasjalo seksualno zlostavljanje koje se dogodilo u Katoličkoj crkvi.

Prošlog mjeseca, istraga u SAD-u otkrila je da se više od 1000 djece zlostavljalo od strane 300 svećenika samo u Pennsylvaniji.

Australija je uspostavila široku kraljevsku komisiju u svezi zlostavljanja djece i seksualnih odnosa unutar Katoličke crkve 2017. godine.

Utvrđeno je da je prijavljeno 4755 slučajeva u katoličkoj crkvenoj vlasti u svezi seksualnog zlostavljanja djece i 1880 osumnjičenih zlostavljača od 1980. do 2015. godine.

Ranije ovog tjedna, Vatikan je priopćio kako priprema “nužna razjašnjenja” o optužbama da su vrhovni vatikanski dužnosnici – uključujući i samog papa Franju – prikrili seksualno ponašanje sada sramotnog bivšeg kardinala Theodora McCarricka u SAD-u.

U srijedu je Vatikan najavio da će pozvati predsjednike svake nacionalne biskupske konferencije širom svijeta na summit o sprječavanju seksualnog zlostavljanja i zaštiti djece. Glasnogovornik Vatikana izjavio je kako će se summit održati od 21. do 24. veljače.

Njemačka biskupska konferencija u pisanom je odgovoru izjavila da joj je žao zbog prijevremenog curenja izvješća, ali da studija potvrđuje “opseg seksualnog zlostavljanja” koje se dogodilo.

“Za nas je to tjeskobno i sramotno” – izjavio je u srijedu u priopćenju biskup Stephan Ackermann iz Triera. “Prije četiri godine naručili smo studiju, i sada se mi biskupi suočavamo sa rezultatima.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,