Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PROCURILO ┼áOKANTNO IZVJE┼á─ćE: Katoli─Źka crkva zlostavljala tisu─çe djece u Njema─Źkoj, a svako ┼íesto je bio silovano

PROCURILO ┼áOKANTNO IZVJE┼á─ćE: Katoli─Źka crkva zlostavljala tisu─çe djece u Njema─Źkoj, a svako ┼íesto je bio silovano

svecenik-njemackaDvije vode─çe njema─Źke novinske ku─çe objavile su eksplozivno izvje┼í─çe o katoli─Źkom seksualnom zlostavljanju djece u Njema─Źkoj

Prema izvje┼í─çu dnevnika Spiegel Online i Die Zeit, izvje┼í─çe otkriva da je izme─Ĺu 1946. i 2014. godine sve─çenstvo zlostavljalo ─Źak 3677 djece, a ve─çina ┼żrtava bili su dje─Źaci u dobi od 13 godina ili mla─Ĺi od kojih su 969 bili oltarni dje─Źaci.

Ovo izvje┼í─çe je tek posljednje u nizu otkri─ça koja su otkrila desetlje─ça seksualnog zlostavljanja katoli─Źkih sve─çenika ┼íirom svijeta.

Studija, koju je naru─Źila njema─Źka biskupska konferencija, provodila su tri sveu─Źili┼íta i nisu se trebala otkriti do konferencije 25. rujna.

Prema curenju informacija istra┼żivanja, svaki ┼íesti slu─Źaj je bio silovanje, a najmanje je sudjelovalo u ovom zlo─Źinu 1670 sve─çenika.

Mnogi sve─çenici koji su zlostavljali nedavno su bili preseljeni u druge ┼żupe, a samo jedna tre─çina optu┼żenih ─Źlanova sve─çenstva bila je istra┼żena od strane Katoli─Źke crkve, pi┼íe RT.

Prema istra┼żivanjima stru─Źnjaka sa sveu─Źili┼íta Giessen, Heidelberg i Mannheim, stvarni broj ┼żrtava bio je vjerojatno ve─çi, budu─çi da istra┼żiva─Źima nije dopu┼íten pristup izvornim crkvenim dosjeima.

Umjesto toga, morali su dati upitnike biskupijama, koji su tada pru┼żili informacije.

Der Spiegel, citiraju─çi iz izvr┼ínog sa┼żetka koji je uklju─Źen u slu┼żbeno izvje┼í─çe, napisao je da postoje dokazi da su neki dokumenti i arhive bili “uni┼íteni ili manipulirani”.


Tako─Ĺer je rekao da su optu┼żeni za zlostavljanje djece, ve─çinom sve─çenici, preselili u nove zajednice koje nisu bile obavije┼ítene o prethodnim optu┼żbama protiv njih.

Eksplozivno izvje┼í─çe nije prvo takve vrste koje je istinom obasjalo seksualno zlostavljanje koje se dogodilo u Katoli─Źkoj crkvi.

Prošlog mjeseca, istraga u SAD-u otkrila je da se više od 1000 djece zlostavljalo od strane 300 svećenika samo u Pennsylvaniji.

Australija je uspostavila ┼íiroku kraljevsku komisiju u svezi zlostavljanja djece i seksualnih odnosa unutar Katoli─Źke crkve 2017. godine.

Utvr─Ĺeno je da je prijavljeno 4755 slu─Źajeva u katoli─Źkoj crkvenoj vlasti u svezi seksualnog zlostavljanja djece i 1880 osumnji─Źenih zlostavlja─Źa od 1980. do 2015. godine.

Ranije ovog tjedna, Vatikan je priop─çio kako priprema “nu┼żna razja┼ínjenja” o optu┼żbama da su vrhovni vatikanski du┼żnosnici – uklju─Źuju─çi i samog papa Franju – prikrili seksualno pona┼íanje sada sramotnog biv┼íeg kardinala Theodora McCarricka u SAD-u.

U srijedu je Vatikan najavio da ─çe pozvati predsjednike svake nacionalne biskupske konferencije ┼íirom svijeta na summit o sprje─Źavanju seksualnog zlostavljanja i za┼ítiti djece. Glasnogovornik Vatikana izjavio je kako ─çe se summit odr┼żati od 21. do 24. velja─Źe.

Njema─Źka biskupska konferencija u pisanom je odgovoru izjavila da joj je ┼żao zbog prijevremenog curenja izvje┼í─ça, ali da studija potvr─Ĺuje “opseg seksualnog zlostavljanja” koje se dogodilo.

“Za nas je to tjeskobno i sramotno” – izjavio je u srijedu u priop─çenju biskup Stephan Ackermann iz Triera. “Prije ─Źetiri godine naru─Źili smo studiju, i sada se mi biskupi suo─Źavamo sa rezultatima.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,