Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PALAC GORE! PoÄeo projekt Äišćenja oceana koji je osmislio nizozemski Hrvat, a podržao Elon Musk

PALAC GORE! PoÄeo projekt Äišćenja oceana koji je osmislio nizozemski Hrvat, a podržao Elon Musk

ocean-cleanupBit će to prvi pokuÅ¡aj Äišćenja gomile smeća u kojoj se prema procjenama nalazi Äak 1,8 trilijuna komada plastiÄnog otpada, kaže 24-godiÅ¡nji Nizozemac hrvatskog porijekla, utemeljitelj i direktor Ocean Cleanupa

Brod koji za sobom vuÄe duge plastiÄne cijevi ispunjene zrakom Äija je svrha poÄistiti oceane od plastiÄnog smeća, isplovio je u subotu iz San Francisca u pokusnu vožnju prije nego Å¡to nastavi plovidbu prema velikoj nakupini otpada (GPGP) u Tihome oceanu koja se prostire na gotovo milijun Äetvornih kilometara.

Cilj ambicioznog projekta koji se odvija pod nadzorom nizozemske neprofitne organizacije Ocean Cleanup je u predstojećih pet godina isprazniti polovinu GPGP-a (The Great Pacific Garbage Patch) ili oko 40.000 tona.

Oceanograf i voditelj projekta Laurent Lebreton potvrÄ‘uje da se u gomili pacifiÄkog otpada nalazi oko 80.000 tona smeća.

Nakon petogodiÅ¡njih priprema i obavljenih pokusa “stigao je vrhunac naÅ¡ih napora”, rekao je uzbuÄ‘eno 24-godiÅ¡nji Boyan Slat, Nizozemac hrvatskog porijekla koji je osmislio sustav za Äišćenje. On je utemeljitelj i direktor Ocean Cleanupa.

Kazao je da će to biti prvi pokuÅ¡aj Äišćenja gomile smeća otkrivene 1997. u kojoj se prema procjenama nalazi Äak 1,8 trilijuna komada plastiÄnog otpada. Većinom je rijeÄ o otpadu koji u more stiže iz rijeka, ali i ribarskoj i nautiÄkoj opremi poput dijelova mreža i užadi.

Nakupine smeća se, kaže Lebreton, ondje nakupljaju još od pedesetih godina prošlog stoljeća.

Kako sustav funkcionira?

Brod Maersk Launcher za sobom vuÄe goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara, koje Äine najveću dosad napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001.

Zmijolika barijera će se formirati u obliku potkove i slobodno plutati noÅ¡ena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa će se otpad zadržavati unutar “potkove”, a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano plivati oceanom.

PoÅ¡to se otpad ‘zgusne’ u kompaktnu masu po njega će stići brod koji će ga prikupiti i odvesti na reciklažu. Brodovi bi prikupljeni otpad trebali odvoziti svakih Å¡est do osam tjedana.

U svjetska mora godišnje se baci 8 milijuna tona plastike

PlastiÄni predmeti godiÅ¡nje ubiju i do 100.000 kitova, dupina i tuljana koji ih progutaju misleći da je hrana. U posljednje vrijeme pronalazi se i sve viÅ¡e uginulih ptica Äiji su želuci ispunjeni plastikom.

Morska stvorenja i ptice Äesto jedu odbaÄenu plastiku no na koncu umru od gladi jer zapravo nisu siti.

Drugi se zapetljaju u mreže iz kojih ne mogu pobjeći pa se Äesto uguÅ¡e. Svake godine u svjetska se mora baci oko 8 milijuna tona plastike. “Želimo se uvjeriti u to da sve ovo funkcionira i za nekoliko mjeseci ugledati prve komade plastiÄnog otpada u luci, Å¡to će znaÄiti da je tehnologija ispravna”, kazao je Slat za AFP.

Dodaje kako će uspjeh pokusnog isplovljavanja znaÄiti da će se u dogledno vrijeme u Äišćenje oceana moći poslati Äitava flota sa Å¡ezdesetak sustava za Äišćenje.

Hrabar pokuÅ¡aj rijeÅ¡enja oceanskog oneÄišćenja Ocean Cleanup privukao je pohvale od tvrtki za zaÅ¡titu okoliÅ¡a i tehnologije, ukljuÄujući tehnoloÅ¡ku zvijezdu Elon Muska. On je na Twitteru tijekom lansiranja napisao da sustav “izgleda cool.”
 

 
(vecernji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,