Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Grozni Google sada prati sve vaše transakcije na kreditnoj kartici i vaš shopping u maloprodaji

Grozni Google sada prati sve vaše transakcije na kreditnoj kartici i vaš shopping u maloprodaji

google-karticePostoji prevelik teret koji tvrtke stavljaju na potrošače, a te iste tvrtke ne preuzimaju dovoljno odgovornosti kako bi informirale korisnike što rade i koja su njihova prava

Vaš sin dolazi kući i žali se da su njegove tenisice pretijesne, i da on treba nove. Vi tada pođete na internet, s njim razgledate različite opcije i odlučite koji ćete par kupiti.

Vas dvoje tada skočite u auto, i krenete prema trgovačkom centru, izaberete tenisice u odgovarajućoj trgovini, i vi ih platite kreditnom karticom. Sretno se vraćate kući, olakšani što će vam dijete prestati zanovijetati oko novih tenisica.

I to je kraj, zar ne? Pogrešno. Jer kada ste gledali te tenisice na mreži, to ste radili preko Google pretraživača, a kada ste ih plaćali, platili ste ih Mastercardom.

Ono što ne shvaćate – budući da 2 milijarde kupaca MasterCarda nije obaviješteno – jest da su Google i Mastercard prošle godine sklopili sporazum kako bi Google oglašivačima omogućio pristup alatu koji prati kako se online pretraživanje kupaca provodi u prodaju u američkim trgovinama.

Prodaja vaših podataka bez vašeg dopuštenja

Kao što je više puta ilustrirano u svezi nedavne afere oko privatnosti na Facebooku, većini građana izuzetno je bilo neugodno zbog toga što se privatne informacije dijele ili prodaju trećim stranama, pogotovo jer tehnološki divovi nikad ne žele tražiti dozvolu prije nego što to učine.

Što se tiče ove najnovije povrede povjerenja od strane Googlea i Mastercarda, Bloomberg Quint (BQ) je izvijestio da postoji stvarna briga o količini informacija kojima te korporacije imaju pristup i njihova razina odgovornosti za ono što oni odluče učiniti sa tim informacijama.

“Ljudi ne očekuju ono što kupuju fizički u trgovini bude povezano s onim što kupuju online” – izjavio je za BQ Christine Bannan, odvjetnik u organizaciji Electronic Information Privacy Center (EPIC).

“Postoji samo prevelik teret koji tvrtke stavljaju na potrošače, a tvrtke ne preuzimaju dovoljno odgovornosti kako bi informirale korisnike što rade i koja su njihova prava”.

Prema BQ-u, i Google i Mastercard su “odbili komentirati” njihov sporazum. Obje megakompanije tvrde na nema dijeljenja osobnih podataka i da je privatnost zaštićena.

Glasnogovornik Mastercarda Seth Eisen tvrdi da se informacije dijele samo uz dopuštenje trgovaca – što je sve dobro i prihvatljivo, ali što je sa dobivanjem dopuštenja od stvarne osobe koja je kupovala?

Naravno, tu su milijarde dolara u pitanju, tako da uključene korporacije vjerojatno neće previše pažnje posvetiti zabrinutosti oko privatnosti svojih potrošača.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,