Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » EKSKLUZIVNO: Ruski ministar obrane – ‘Američki zrakoplovi bombardirali grad u Siriji sa zabranjenim fosfornim bombama’

EKSKLUZIVNO: Ruski ministar obrane – ‘Američki zrakoplovi bombardirali grad u Siriji sa zabranjenim fosfornim bombama’

lovac-fosforDva američka zrakoplova bombardirala su grad u sirijskoj provinciji Deir Ez-Zor sa bombama koje sadrža bijeli fosfor, uzrokujući ogromne požare, izjavilo je rusko ministarstvo obrane

Dva zrakplova F-15 u subotu su bombardirala grad Hajin sa bombama koje sadrže bijeli fosfor, koje su zabranjene prema Ženevskoj konvenciji, izjavio je Ruski centar za pomirenje u Siriji za RT

“Nakon napada, u tom su području su zabilježeni veliki požari” – rekao je u nedjelju general Vladimir Savchenko. Još nema podataka o žrtvama bombaških napada, dodao je.

Glasnogovornik Pentagona zanijekao je optužbe o ispuštanju bombi sa bijelim fosforom.

“U ovom trenutku nismo primili nikakva izvješća o upotrebi bijelog fosfora” – rekao je zapovjednik Sean Robertson medijima u nedjelju. “Nijedna od vojnih postrojbi na tom području čak nije opremljena bijelim fosfornim bombama bilo koje vrste.”

Korištenje bilo kakvih zapaljivih bombi u naseljenim civilnim područjima je zabranjeno Protokolom iz 1980. godine i Konvencijom o određenim konvencionalnim oružjima. Sjedinjene Američke Države potpisale su protokol u 2009. godini.

Bijeli fosfor, međutim, također se koristi za dimne zavjese i signale, koji nisu zabranjeni temeljem Konvencije. Ta rupa u konvenciji omogućava nekolicini država, uključujući SAD, da u arsenalu zadrže oružje sa bijelim fosforom.

Kemikalija gori kada dođe u dodir s kisikom, proizvodeći visoku temperaturu i bijeli dim. Izloženost fosforu koji gori dovodi do dubokih opeklina, koje su vrlo teške za izliječenje, dok su njezine pare jako otrovne.

Ruske optužbe protiv SAD-a dolaze za vrijeme napetosti između dviju zemalja u regiji. Rusko Ministarstvo obrane više puta je upozorilo na kemijski napad pod “lažnom zastavom” kojeg pripremaju militantne skupine u Idlibu, za koje se navodi da će se upotrijebiti radi opravdanja novog američkog napada protiv sirijske vlade.

Moskva je također održala velike pomorske vježbe u Sredozemnom moru u blizini Sirije.

SAD, s druge strane, je također pojačala svoju vojnu nazočnost na tom području, dovodeći nekoliko brodova opremljenih krstarećim projektilima u blizinu obala Sirije.

U međuvremenu, predsjednik Donald Trump je “rutinski” izvijestio Pentagon o potencijalnim “vojnim mogućnostima” koje bi Sjedinjene Države mogle poduzeti u slučaju napada kemijskim oružjem, za kojeg je Amerika već unaprijed optužila Siriju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,