Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » EKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE KOJE JE UKLONJENO: Izrael je opskrbljivao oružjem ISIS-ove teroriste u Siriji?! Vijesti kažu da je

EKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE KOJE JE UKLONJENO: Izrael je opskrbljivao oružjem ISIS-ove teroriste u Siriji?! Vijesti kažu da je

izrael-oruzjeIzraelske obrambene snage (IDF) su potvrdile da je oružje dostavljano islamističkim pobunjenicima na sirijskoj Golanskoj visoravni, izvijestio je Jerusalem Post

Međutim, članak je uklonjen bez objašnjenja nekoliko sati nakon objavljivanja.

U izvještaju IDF potvrđuje: Izrael je osigurao lako naoružanje sirijskim pobunjenicima”, tvrdeći da je izraelska vojska prvi put priznala da je dala novac, oružje i streljivo militanatima koji djeluju blizu granice sa Izraelom.

Članak je uklonjen ubrzo nakon objavljivanja, ali se verzija članka još uvijek može čitati pomoću Googleove predmemorije.

IDF je izjavio za RT da ne želi komentirati priču, a Jerusalem Post nije odgovorio na pitanje tražeći zašto je ovaj članak bio povučen.

Smrtonosna pomoć očigledno je bila dio operacije “Dobar susjed”, koja je do sada bila proglašena kao program humanitarne pomoći.

Pokrenuta 2016. godine od strane izraelske vojske, operacija je navodno pružala velike količine hrane, odjeće, goriva i medicinskih pomagala onima koji žive na sirijskom Golanu. Operacija je okončana u srpnju, nakon što je sirijska vojska ponovno preuzela područje.

Međutim, odavno se sumnja da Izrael također opskrbljuje oružjem islamističke terorističke skupine koje djeluju u pograničnoj regiji, u nadi da će stvoriti “tampon zonu” protiv Hezbolaha i iranskih snaga koje djeluju u južnoj Siriji. Damask je prethodno tvrdio da oružje zarobljeno od islamskih skupina u Golanu ima hebrejske natpise.

Wall Street Journal izvijestio je prošle godine da Izrael “redovito opskrbljuje” sirijske pobunjenike sa novcem kako bi “pomogao u plaćanju i kupnji streljiva i oružja”. Izraelska vojska je odbila potvrditi tvrdnje izvješća, ističući samo da je Izrael bio predan “u pružanju humanitarnih pomoć sirijcima koji žive na tom području.”

Jedna od najmanje sedam skupina za koje se vjeruje da su primili oružje iz Izraela, Fursan al-Joulan ili ‘vitezovi Golana’, navodno su sudjelovali u izraelskoj operaciji u kojoj su evakuirane stotine članova kontroverzne organizacije “Bijeli šljemovi” iz Sirije. Smatra se da je grupa primila više od 5.000 dolara mjesečno od Izraela.

Izbrisan članak tj. izvješće dolazi na još jedno drugo važno otkriće: IDF je u ponedjeljak priopćio kako je Izrael u proteklih godinu i pol dana izvršio više od 200 napada na Siriju.

Izraelska vojska obično odbija komentirati raketne napade koji su pripisani Izraelu, iako je Tel Aviv više puta tvrdio da ima pravo napasti Hezbollah i iranske vojne ciljeve unutar Sirije. Damask je više puta tvrdio da Izrael koristi Hezbollah kao izgovor za napad na sirijske vojne postrojbe i instalacije, optužujući Tel Aviv da “izravno podupire ISIS i druge terorističke organizacije”.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,