Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » U LIBIJI SE VRIJEME ZAUSTAVILO: Tisuće građana slavilo Gadafija na ulicama gradova – mediji šute!

U LIBIJI SE VRIJEME ZAUSTAVILO: Tisuće građana slavilo Gadafija na ulicama gradova – mediji šute!

libija-slavljeTisuće Libijaca slavilo je 49. godišnjicu revolucije u gradu Sabi, a okupljeni su mahali zastavama sa likom bivšeg lidera Libije Muamera el Gadafija, koji je vodio zemlju od 1969. do 2011. godine

Praznik se slavi kao sjećanje na državni udar i uspostavljanje Gadafijeve vladavine 1. rujna 1969. godine.

Pompozno je slavljen za vrijeme vladavine Gadafija, ali su se nakon njegove smrti Libijci ustručavali slaviti dan revolucije, neki iz revolta prema Gadafiju, a neki iz straha da će biti shvaćeni kao njegove pristaše.

Međutim, građani libijskog grada Sabhe su odlučili da, prvi put nakon smjene vlasti u Libiji, proslaviti 1. rujan na ulicama, i na taj način iznesti i svoje nezadovoljstvo trenutnim vladajućim strukturama u naftom bogatoj afričkoj državi.

U međuvremenu, Vlada Libije, koju priznaje UN, proglasila je izvanredno stanje u Tripoliju i okolici zbog napada u kojima je ubijeno 39 osoba, uključujući i civile.

Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je ozlijeđeno 96 osoba, prenosi AP.

Borbe su počele prošlog tjedna između naoružanih grupa iz Tripolija i drugih naoružanih grupa iz jednog mjesta južno od libijske prijestolnice.

Uizjavi koje je izdala Vlada, sukobljene strane se pozivaju da prestanu sa sukobima i da poštuju dogovoreno primirje.

Libija je od izbijanja pobune 2011. godine upala u kaos, piše agencija i podsjeća da je tada svrgnut, a zatim i ubijen dugogodišnji lider te zemlje Muamer el Gadafi.

Od tada zemljom upravljaju dve suprotstavljene vlade, jedna sa sjedištem u Tripoliju, a druga na istoku Libije, a obe vlade imaju podršku brojnih naoružanih grupa koje imaju stvarnu vlast na terenu.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,