Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POMOĆ! ‘Osjećamo se kao stranci’: Majka u Njemačkoj govori o dječjem vrtiću gdje ostavlja sina – ’2 od 25 djece govori njemački’

POMOĆ! ‘Osjećamo se kao stranci’: Majka u Njemačkoj govori o dječjem vrtiću gdje ostavlja sina – ’2 od 25 djece govori njemački’

leena-njemackaU polarizirajućem virusnom videu kojeg je pogledalo na Facebooku gotovo 2 milijuna ljudi, majka dječaka od 3 godine starosti se žali da se njezin sin ne može družiti s drugom djecom u javnom vrtiću jer samo dvoje od 25 djece govore njemački

Na Facebooku, u video snimci snimljenoj 15. kolovoza, majka Leen Kroetsch kritizira njemačke političare zbog opasne imigracijske politike koja joj prisiljava njezinog trogodišnjaka, koji je bez imigranatske pozadine, da se prilagodi stranom okruženje u dječjem centru.

Kroetsch tvrdi da od 25 djece, u grupi njezinog sina se samo dvoje djece nisu imigracijskog podrijetla i mogu tečno govoriti njemački, dok ostalih 23 uopće ne razumiju njemački.

Istodobno, ta druga djeca, prema Kroetschu, lako mogu komunicirati jedni s drugima dok govore na svojim materinjim jezicima, što njezin sin očito ne razumije.

“Moj sin se mora prilagoditi drugoj djeci, i to nije integracija, dragi političari, integracija je malo drugačija” – kaže Kroetsch.

Žena je također izrazila nelagodu zbog činjenice da je morala osvojiti pravo na sudu da može poslati svog dječaka u dnevni vrtić, rekavši kako je gotovo izgubila posao kao rezultat toga.

Ona tvrdi da slučaj njenog sina nije izuzetak i prilično je uobičajen u gradu Essenu, četvrtom najvećem gradu sa područja Sjeverne Rajne-Vestfalije u Njemačkoj, ističući da je dijete njezine prijateljice također jedno od dvoje djece u svojoj grupi koja nemaju imigrantsku pozadinu.

Kroetsch kaže da je zabrinuta ne samo zbog sadašnje situacije i dobrobiti njezinog trogodišnjaka, već i zbog budućnosti – za koju se boji da će se njezin sin osjećati kao stranac u svojoj zemlji.

“Strahujem, bojim se za budućnost mog sina i ne znam što mogu očekivati.” “Sin moj i ja se osjećamo kao stranci. Je li to namjerno napravljeno?” – zapitala je, dodavši kako bi ona mogla “biti prisiljena da se jednog dana odseli i imigrira”.

Žena je rekla da je, iako joj je dijete dobilo mjesto u dnevnom vrtiću, morala se boriti sa dnevnim vrtićem na sudu, a roditelji “Muhammeda, Alija i kako ih svi zovu” ne moraju to raditi.

Videozapis je polarizirao ljude na društvenim medijima. Dok su mnogi podržavali njezinu zabrinutost, rekavši “nema velike razlike naspram Berlina” i pohvalivši “hrabru ženu”, drugi su rekli, “danas je očito tako loše biti musliman”.

U svom videu, naglasila je kako ne optužuje djecu u vrtiću ili njihove roditelje već vladinu imigrantsku politiku. Kroetsch se također bavi djecom s imigrantskim podrijetlom u boksačkom klubu.

Pogledajte intervju:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,