Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Vijetnam podigao tužbu protiv Monsanta zbog bojnog otrova ‘Agent Orange’ koji je korišten u vijetnamskom ratu

Vijetnam podigao tužbu protiv Monsanta zbog bojnog otrova ‘Agent Orange’ koji je korišten u vijetnamskom ratu

monsanto-vijetnamOtrov je korišten kao sredstvo koje je trebalo ‘ogoliti drveće’ vijetnamske džungle, a upotrebljavao se tijekom deset godina

Otrov je korišten kao sredstvo koje je trebalo ogoliti drveće vijetnamske džungle, a upotrebljavao se tijekom 10 godina da bi se uništila šumska skrovišta komunističkih snaga te zagadile njihove zalihe.

Akcija “čišćenja” započela je u bivšoj američkoj bazi u Danangu, gdje su milijuni litara otrova miješani, skladišteni i na kraju tovareni u zrakoplove koji su ih raspršivali po džungli.

Nakon presedana u tužbi i odšteti od 289 milijuna dolara u presudi protiv Monsanta u Kaliforniji, Hanoi traži pravdu za žrtve koje su bile izložene kemikaliji Agent Orange – zloglasnom kemijskom herbicidu kojeg je tvrtka proizvodila za američku vojsku za vrijeme rata u Vijetnamu.

Nakon što je porota u San Franciscu dokazala da Monsanto nije nepobjediv i naredila kemijskom divu da isplati 289 milijuna dolara školskom domaru koji je tvrdio da je dobio rak nakon korištenja njihovog herbicida Roundup, Vijetnam je također zatražio naknadu od ove zloglasne kompanije, prenosi RT.

“Presuda služi kao pravni presedan koji opovrgava prethodne tvrdnje da su herbicidi koje je proizvodio Monsanto i druge kemijske korporacije u SAD-u za američku vojsku u ratu – bezopasni” – izjavio je u četvrtak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nguyen Phuong Tra.

“Vijetnam je pretrpio ogromne posljedice rata, osobito s obzirom na trajne i razorne učinke toksičnih kemikalija, uključujući i agenta Orange”.

Oko tri milijuna ljudi u Vijetnamu bilo je izloženo kemikaliji “Agent Orange” tijekom brutalne ratne kampanje u kemijskom ratu između 1961. i 1971. godine, u kojoj je između ostalog 12 milijuna galona herbicida kojeg je proizvela tvrtka Monsanto Corporation, ispušteno na džunglu da bi se uništila.

Zbog takve visoke razine izloženosti dioksinu, nusproizvodu koji je pronađen u agentu Orange, milijuni vijetnamaca i dalje pate od zdravstvenih stanja, što često rezultiraju deformacijama koje se prenose genetskim mutacijama budućim generacijama.

Monsanto, koji nikada nije priznao svoju ulogu u devastaciji, tvrdi da je agent Orange “proizveden i korišten od strane vlade”, ističući da je Monsanto samo jedan od devet vladinih suradnika iz rata koji su proizveli isti toksin od 1965. do 1969. godine.

Monsanto je u lipnju kupio njemački gigant Bayer AG u sporazumu o spajanju vrijednom 66 milijardi dolara.

Nakon odluke o isplati odštete za rak, dionice farmaceutske tvrtke dobile su ogroman udarac. Srećom, na američkim tržištima dionica, budući da je Bayer sada jedini vlasnik Monsanta, više se ne trguje na New York Stock Exchange.

U međuvremenu, broj tužbi protiv Monsanta se trenutno kreće od 5.200 do 8.000, zahtijevajući od novog vlasnika sudjelovanje u skupim pravnim bitkama.

Dok američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) tvrdi da glifosat (aktivni sastojak u Monsantovom Roundupu) nije kancerogen, europska agencija EPA je 1985. godine označio glifosat kao karcinogen, ali je 1991. preinačila svoju poziciju.

Agencija tvrdi da nema jasne pozicije glifosata u znanstvenoj zajednici i da je potrebno više istraživanja. Agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije utvrdila je da je glifosat “vjerojatno kancerogen za ljude” 2015. godine.

“Bayer zaključuje da se glifosat može sigurno koristiti i ne uzrokuje rak. Poljoprivrednici i uzgajivači sigurno i učinkovito koriste glifosat više od 40 godina” – rekao je CEO kompanije Bayer.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,