Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE » POTPREDSJEDNIK PENCE IZJAVIO DA ĆE AMERIKA ‘VRLO BRZO’ VRATITI SPOSOBNOST LETENJA U SVEMIRU I OBEĆAO SPUŠTANJE NA MJESEC 2024. GODINE

POTPREDSJEDNIK PENCE IZJAVIO DA ĆE AMERIKA ‘VRLO BRZO’ VRATITI SPOSOBNOST LETENJA U SVEMIRU I OBEĆAO SPUŠTANJE NA MJESEC 2024. GODINE

nasa-penceSAD će se uskoro osloboditi svojeg neugodnog i skupog oslanjanja na ruske raketne motore rekao je potpredsjednik SAD-a Pence, nagovještavajući idiličnu budućnost u kojoj će privatna poduzeća voditi Amerikance na Mjesec i u daleki svemir

Požalivši što su američki astronauti “prisiljeni preskočiti vožnju u svemiru” otkako je NASA-in program Space Shuttle otišao u mirovinu 2011. godine, Mike Pence je obećao okončati američki pomalo neugodno oslanjanje na rakete Soyuz.

Imajući na umu da svako sjedenje na ruskoj kapsuli košta oko 82 milijuna dolara, potpredsjednik je uzviknuo: “Ti dani će biti završeni”.

„Ja ću vam obećati: Ubrzo, i vrlo skoro, američki astronauti će se vratiti u svemir na američkim raketa lansiranim sa američkog tla” – rekao je Pence, dok su on i NASA-in administrator, Jim Bridenstine, bili u posjeti Johnson Space Centru u četvrtak.

NASA već godinama radi sa svojim komercijalnim partnerima SpaceX i Boeingom na razvoju sustava transporta posade, CST-100 Starliner i Crew Dragon 2, dvije nade američke svemirske agencije koje optimistično nastoji potvrditi i učiniti ‘operativnim’ iduće godine.

“Najnoviji trošak za jedno sjedalo ruske svemirske letjelice Soyuz bio je otprilike 81 milijun dolara, a NASA je procijenila da će komercijalnim pružateljima usluga SpaceX i Boeing platiti oko 58 milijuna dolara kad njihova vozila postanu operativna krajem 2019. godine” – kaže NASA-in menađment ISS-a.

Ali uštede troškova u niskim orbitalnim letovima samo su dio američkih kozmičkih ambicija u svemiru. Podsjećajući da je Donald Trump već odredio “povijesno financiranje NASA-e”, Pence je obećao mnoštvu entuzijasta svemira da će “Amerika ponovno voditi čovječanstvo među zvijezdama” izgradnjom kolonije na Mjesecu 2024. godine, i sve to dok ambiciozno otkriva Mars.

“Radimo s Kongresom kako bismo pružili bez presedana 500 milijuna dolara za premještanje lunarne orbitalne platforme od planova na proizvodnju. Nalazimo se samo nekoliko kratkih godina od lansiranja prvih građevnih blokova u svemir, pretvarajući znanstvenu fantastiku u znanstvenu činjenicu” – rekao je Pence.

Američki potpresjednik nije zaboravio istaknuti da SAD moraju također održati svoju vojnu ‘superiornost’ u svemiru kako bi se uhvatili u koštac sa percipiranom prijetnjom Kine i Rusije.

“Kina je agresivno okružila oružjem svemir. Rusija također razvija i testira nova i opasna oružja i tehnologije za suzbijanje američkih svemirskih sposobnosti” – istaknuo je Pence, ističući kako je državna uprava “predana držanju Amerike ispred naših protivnika u ovoj kritičnoj domeni”.

Međutim, Penceovi veliki planovi za svemir suočit će se s velikom logističkom preprekom: Sjedinjene Države trenutno nemaju domaći raketni program koji može poslati ljudsku posadu u orbitu. Čovjek se onda pita… pa kako su bili prije skoro 50 godina na Mjesecu?

Američka civilna svemirska agencija NASA, prekinula je program svemirske letjelice tijekom 2011. godine, ostavljajući ruski Soyuz kao jedinu klasu svemirskih brodova sposobnih za isporuku ljudi Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

No sa programom Space Shuttle-a kojeg su ukinuli 2011. godine nisu bili na Mjesecu već sa puno tehnički starijom tehnologijom. Kako onda ne mogu ponovo već sutra sletjeti na Mjesec?

Čak i privatni sektor sada gleda na kupovinu ruske tehnologije. United Launch Alliance (ULA), zajednički pothvat između kompanija Lockheed Martin i Boeing, oslanja se na ruske raketne motore kod svojih raketa Atlas. Moskva je zaprijetila embargom njihove isporuke raketnih motora u odmazdi protiv najnovijih nametanih ilegalnih i bahatih sankcija SAD-a.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,