Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EUROPSKA UNIJA ZABRANJUJE POVIJESNI IZUM: Početkom rujna prestaje proizvodnja halogenih žarulja! Građani bijesni

EUROPSKA UNIJA ZABRANJUJE POVIJESNI IZUM: Početkom rujna prestaje proizvodnja halogenih žarulja! Građani bijesni

zarulja-euPočetkom rujna na snagu stupa europska direktiva prema kojoj prestaje proizvodnja halogenih žarulja, a zamijenit će ih LED rasvjeta

Od kada je Thomas Alva Edison patentirao prvu komercijalnu žarulju, prije više od 120 godina, žarna nit je ostala jedna od osnovnih komponenti proizvodnje umjetnog svjetla.

Nakon prvih eksperimenata s različitim materijalima, od ugljene niti, grafitne niti, čak i vlakana životinjskog i biljnog podrijetla, proizvođači ovog tipa žarulja su se odlučili za volframovu nit. Volfram je metal koji je bio dostupan uz sposobnost visokog odolijevanja temperaturama pa je time bio najpogodniji.

Klasična žarulja dakle ima volframovu nit u staklenom balonu koji je u vakumskoj atmosferi, što znači bez ikakvih plinova. Time se produljilo trajanje volframove niti. Ipak, činjenica je da se preko 90% ukupno privedene energije pretvara u infracrveni dio spektra a tek oko 8% u vidljivi dio spektra, dakle svjetlo.

Ta činjenica je klasičnu (inkandescentnu) žarulju svrstala u ne-efikasne izvore svjetla. U biti se govori o grijaćem tijelu koje proizvodi i nešto svjetla! Poradi tih argumenata, klasična (inkandescentna) žarulja je stavljena van uporabe, a naslijedila ju je efikasnija, halogena žarulja.

Princip fukcioniranja je sličan uz razliku što atmosferu unutar staklenog balona čine halogeni plinovi (jod, brom). Kombinacija tungstenove niti (još otpornije od volframove) s halogenim plinovima stvaraju tzv. Halogeni ciklus tijekom kojega se ispareni tungsten ponovno deponira na nit, produljujući vijek trajanja te zadržavajući prozirnost balona.

Zbog tih pojava, halogena žarulja funkcionira na dosta višim temperaturama od klasične žarulje, dajući više svjetla kao i nešto višu temperaturu bijelog svjetla, uz produljeni vijek trajanja.

Direktiva je trebalo biti uvedena još prije dvije godine, ali je zbog visoke cijene LED rasvjete to odloženo.

Moderna LED žarulja efikasnija je od halogenih i potrebno joj je manje energije za pokretanje, prenose mediji.

Tipična halogena žarulja ima vijek od 2.000 do 8.000 radnih sati, a za LED žarulja se očekuje da traje između 30.000 i 50.000 radnih sati.

Viša cijena LED žarulja naspram halogenih opravdava se smanjenjem troškova energije tijekom vijeka trajanja.

Europska unija ranije je zabranila klasične žarulje sa žarnom niti.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,