Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PREDSJEDNIK DUTERTE: ‘Ubio bi Boga u svećenicima pedofilima’

PREDSJEDNIK DUTERTE: ‘Ubio bi Boga u svećenicima pedofilima’

duterte-sveceniciPredsjednik Filipina Rodrigo Duterte odbacio je Katoličku crkvu i obećao je ubiti Boga u svakom pedofilskom svećeniku ili biskupu kojeg će susresti

“Ima li ovdje neki biskup? Želim vam isprašiti tur”, rekao je Duterte na sastanku poslovnih vođa u Manili.

Duterte je rekao da je bio žrtva pokojnog isusovačkog svećenika, oca Mark Falveya, koji je bio osuđen zbog seksualnih prijestupa.

“Svi smo bili zlostavljani”, rekao je o svojim iskustvima u katoličkoj školi.

Predsjednik je također izjavio da više nije katolik, već član svoje crkve, “Iglesia ni Rodrigo”.

“Iglesia ni Rodrigo ne ograničava ništa. Ne vjeruje u pakao. Ako umreš, bit ćeš komad trupla” – rekao je Duterte.

“Imam moj vlastiti koncept Boga – i ono što je Bog. To je doista povijest. Samo je jedan Bog, Bog Otac. On čak nije ni otac. On je Bog, točka” – dodao je.

Nakon 30-minutnog sastanka 9. srpnja između Dutertea i nadbiskupa Romula Vallesa iz Davaoa, predsjednika katoličke biskupske konferencije Filipina, predsjednik je obećao da će prestati napadati Crkvu.

Sastanak je organiziran nakon što je Duterte nazvao Boga “glupim”, izazvavši osudu mnogih ovoj vjerskoj zemlji. Filipinci su 81% katolici, i 11% pripada protestantskim denominacijama. Malo više od 5 posto stanovništva je muslimano, uglavnom u južnoj regiji Moro.

U utorak je Duterte izjavio da Crkva zloupotrijebljava sredstva i rekao da ako on postane župnik nakon odlaska u mirovinu, mogao bi si “kupiti svoj vlastiti zrakoplov”.

“Katolička crkva ima strog stav prema ponašanju vladinih službenika radnika jer mi trošimo narodni novac. Ali mogu li sada pitati, vi ne plaćate čak ni poreze – a idu okolo i prikupljaju novac u većama” – rekao je predsjednik.

Premda je većina Duterteovih izjava bila usmjerena na čelnike Crkve, on je također grubo napao pobožnost vjernika, okrećući svoju bijes na štovanje svetaca.

“Postoji … ima nešto u vašem svecu San Isidrou. I tko je taj glupan?” – upitao je Duterte.

“Tko je taj tip San Isidro da na svakom gradskom festivalu ubijamo naše krave? Samo da bi potrošili novac jer je to festival San Isidroa. I San Pablo – tko su oni bili?”"

Duterte je bio u sukobu s katoličkom crkvom u zemlji prije nego što je preuzeo dužnost. Crkveni čelnici su osudili njegove akcije ubijanja dilera droge koje su ostavile tisuće mrtvih dilera u izvansudskim ubojstvima, kao i nastojanja da se ponovno uvede smrtna kazna.

Unatoč svojim anti-katoličkim stavovima, predsjednik Duterte je i dalje jako popularan na Filipinima, a najnovija anketa pokazuje podršku građana od 88 posto.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,