Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » OGROMAN SKANDAL U KINI POVEZAN SA CJEPIVOM: Skoro milijun doza opasnog i neispravnog cjepiva pušteno u javnost – mediji šute!

OGROMAN SKANDAL U KINI POVEZAN SA CJEPIVOM: Skoro milijun doza opasnog i neispravnog cjepiva pušteno u javnost – mediji šute!

kina-cijepljenjeKineska vlada je priznala da su stotine tisuća doza cjepiva za djecu – neispravna, i da ukupan broj tih cjepiva doseže gotovo milijun doza

Državno vijeće Kine priopćilo je da se druga šarža cjepiva za difteriju, pertusis i tetanus (DPT) koju je proizvela tvrtka Changchun Changsheng Biotechnology – “ispod standarda”.

Većina doza je prodana u pokrajini Shandong u sjeveroistočnom dijelu Kine, a neke su već dane djeci, piše Breitbart.

Najnovija šarža od 247.200 doza cjepiva spojena je sa 253.338 doza neispravnog DPT cjepiva iz iste tvrtke koja su otkrivena prošlog studenog, zajedno s više od 400.000 različitih doza proizvedenih od različitih kompanija.

Prema dnevniku South China Morning Post, 76 posto djece koja su primila cjepivo iz prve šarže su već bila liječena od strane liječnika, a sada postoje planovi za liječenje onih koji su primili cjepivo iz druge šarže.

Iako je kineska vlada učinila sve kako bi spriječila ljude da pričaju o ovoj krizi, kineski društveni mediji i dalje su puna razgovora na ovu temu. Također su izvijestili da je kompanija za proizvodnju cjepiva koristila sastojke sa isteklim rokom trajanja i izmijenila zapise o testiranju.

Prošlog mjeseca, tisuće bijesnih roditelja je izrazilo ljutnju i razočaranje jer ih je Vlada razočarala u svezi njihovog postupanja s cjepivima. Kineski predsjednik obećao je brzu akciju i brzu istragu, ali problem se nastavlja.

Kritičari su optužili vladu da se više brine o spašavanju obraza nego da ispravi stvari s djecom koja su bila podvrgnuta neispravnim cjepivima.

Novine Nikkei Asian Review navode:

“Dužnosnici su navodno ograničili širenje ove vijesti u medijima, a cenzori su brzo obrisali podijeljene eseje i postove koji kritiziraju vladu ili šire loše vijesti. Čak i vijesti o publikacijama u državnom vlasništvu, kao što je istraga o nedostatnim cjepivima Wuhan Instituta od strane novinara Economic Observera.

Peking je prozvan od strane građana na poboljšanje sigurnosti cjepiva te da razotkriju prekršitelje. Rečeno je da zviždače treba gledati kao na heroje, a ne kao probleme.

Neki zaposlenici farmaceustske kompanije Changsheng Biotechnology su već uhićeni u svezi sa ovim skandalom.

Predsjednica kompanije Gao Junfang, poznata i kao “kraljica cjepiva” i jedna od najbogatijih žena u Kini, među 18 je osoba koje su do sada uhićene. Gradonačelnik grada Changchuna u kojoj se nalazi kompanija, također je uhićen, zajedno s zamjenikom guvernera pokrajine Jilin gdje se nalazi tvrtka i zamjenikom ravnatelja nacionalne regulatorne agencije za lijekove.

Nije samo kineska vlada ta koja je pokušavala zataškati skandal; mnogi američki mainstream mediji su također zanemarivali situaciju ili održali svoju pokrivenost vijestima na minimumu, što nije iznenađujuće s obzirom na njihovu opću nevoljkost da izvještavaju o svemu što bi moglo prikazati industriju cjepiva u negativnom svjetlu.

Ne postoje vijesti o posljedicama uzrokovanim cjepivom, ali cjepiva su zaplijenjena i proizvodnja je suspendirana. Također su povučena i cjepiva koja su došla sa inozemnih tržišta, no detalja o tome uopće nema u medijima.

Kineski roditelji već su izgubili veliki stupanj povjerenja u vladu nakon skandala prije nekoliko godina u kojima su djeca bila oštećena pa čak i ubijena kroz cjepiva koja su bila uništena nakon što su ih nepropisno prevozili i čuvali. Ovaj najnoviji incident neće učiniti mnogo za vraćanje vjere građanima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,