Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NAJGORA NOĆNA MORA WASHINGTONA: Nakon Rusije i Turske, Japan i Kina sada naveliko likvidiraju američke dužničke obveznice

NAJGORA NOĆNA MORA WASHINGTONA: Nakon Rusije i Turske, Japan i Kina sada naveliko likvidiraju američke dužničke obveznice

kina-japanNajnovije brojke iz američkog Ministarstva financija pokazuju da Rusija i Turska nisu jedine zemlje koje otpuštaju američke dužničke obveznice

Washingtonov drugi najveći vjerovnik, Japan, radi to isto.

Tokio je otpustio 82,9 milijardi dolara, ili sedam posto svojih dužničkih obveznica SAD-a, u zadnjih dvanaest mjeseci.

Samo u lipnju, zemlja je prodala američke dužničke obveznice vrijedne 18,4 milijarde dolara. Japanski još uvijek u svojem posjedu u lipnju ima 1,03 bilijuna dolara američkih dugova, što je najniže od listopada 2011., iako zemlja i dalje ostaje drugi najveći vlasnik američkog duga.

Kina, najveći vlasnik američkog državnog duga ima 1.178 bilijuna dolara dužničkih obveznica, a u lipnju je prodala američke obveznice u vrijednosti od 4,4 milijarde dolara.

Od listopada 2011, Kina je smanjila udio američkih obveznica za 138 milijardi dolara. Prilično beznačajna količina, ali eskalacijski trgovinski sukob s Washingtonom mogao bi potaknuti Pekingu da započne masovno otpuštanje američkih dužničkih obveznica. Taj potez mogao bi izazvati katastrofu za američki financijski sustav.

Likvidiranje američkih obveznica, jedna od najsigurnijih i najaktivnije financijskih sredstava na svijetu, nedavno je postala trend među glavnim posjednicima.

Rusija je ove godine likvidirala 84 posto svojih američkih dužničkih obveznica, a preostalo joj je još u lipnju samo 14,9 milijardi dolara. S odnosima između Moskve i Washingtona koji su na najnižoj točki zadnjih desetljeća, središnja banka Rusije objasnila je da se odluka prodaje američkog duga temelji na financijskim, gospodarskim i geopolitičkim rizicima.

Istodobno, Turska je pala na listi glavnih inozemnih država koje drže američke državne vrijednosne papire, smanjivši svoj udio američkih obveznica u lipnju na 28,8 milijardi dolara sa 32,6 milijardi dolara u svibnju. Turska je smanjila udio obveznica za 42 posto tijekom prve polovice godine.

Državne obveznice su jamstvo duga države s fiksnim kamatama i dospijećem od više od 10 godina.

Financijski instrumenti, kao što su državne obveznice, od vitalnog su značaja za zemlje koje ih koriste za život na kredit. Američke obveznice su ključne za sposobnost američke vlade da posuđuje novac kako bi se uravnotežio proračun.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,