Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VELIKE PROMJENE U RODNOM LISTU: Njemačka uskoro uvodi ‘treći spol’ – uz ‘muško’ i ‘žensko’ bit će i ‘ostalo’

VELIKE PROMJENE U RODNOM LISTU: Njemačka uskoro uvodi ‘treći spol’ – uz ‘muško’ i ‘žensko’ bit će i ‘ostalo’

merkel-treciUstavni sud je objasnio da zakon štiti identitet osoba koje svoj spol ne mogu definirati ni kao muški ni kao ženski s obzirom na to da kod njih i analiza kromosoma upućuje na to da nisu ni žene ni muškarci

Njemačka vlada u srijedu je usvojila dokument kojim se ozakonjuje uvođenje oznake “treći spol” u rodnom listu osobe, postavši na taj način prva u Europi u priznavanju interseksualnih osoba.

Uz postojeće oznake za spol – “muški” i “ženski”, u rodnom listu će se odsad moći navesti i “ostalo”, stoji u tekstu zakona koji još mora odobriti zastupnički dom parlamenta.

“Nikoga ne treba diskriminirati zbog njegova spolnog identiteta”, rekla je ministrica pravosuđa, socijaldemokratkinja Katarina Barley, dodavši da se ovakva modernizacija građanskog društva odavno trebala ostvariti.

Ustavni sud je objasnio da zakon štiti identitet osoba koje svoj spol ne mogu definirati ni kao muški ni kao ženski s obzirom na to da kod njih i analiza kromosoma upućuje na to da nisu ni žene ni muškarci.

Velika koalicija konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata primjenjuje na ovaj način odluku Ustavnog suda iz 2017.

Najviše njemačko pravosudno tijelo zastupnicima je dalo rok do kraja 2018. da izglasaju legalizaciju pojma “treći spol”.

Dosad, preciznije od svibnja 2013. u Njemačkoj je roditeljima bilo moguće ostaviti praznim polje u kojemu se navodi spol.

Ovo će biti prvi put da zakon priznaje da postoje ljudska bića koja nisu ni muško ni žensko ili su oboje te da postoje ljudi koji se ne uklapaju u tradicionalne pravne kategorije.

Promjena je uvedena kako bi se smanjio pritisak da roditelji moraju brzo donijeti odluku o kontroverznim operacijama prilagodbe spola kod novorođenčadi.

Njemački zakon slijedi izvješće Etičkog vijeća, neovisnog tijela stručnjaka iz 2012., koje je tada zaključilo da osobe s razlikama u spolnom razvoju pate zbog društvenog neznanja i manjka poštovanja u medicinskoj profesiji.

U izvješću je citirana izjava osobe rođene 1965. bez jasno definiranih genitalija, koja je odmah kastrirana bez znanja roditelja: “Nisam ni muškarac ni žena. Ja sam doktorska zakrpa”.

I ostale europske države slijede njemački primjer. Na ozakonjenju “trećeg spola” rade Nizozemska i Austrija. Po podacima Ujedinjenih naroda između 0,05 posto i 1, 7 posto svjetske populacije je interseksualno.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,