Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » AMERIKA POBJESNILA: Turska prelazi s dolara na nacionalne valute u trgovini sa Rusijom i Kinom

AMERIKA POBJESNILA: Turska prelazi s dolara na nacionalne valute u trgovini sa Rusijom i Kinom

tuska-zastaveAnkara je dala zeleno svjetlo na prijedlog Moskve za prebacivanje na trgovinu u rubljama i lirama između zemalja

Turska također ima slične planove za trgovinu s Kinom i drugim zemljama.

“Razgovaramo o prijelazu na nacionalne valute ne samo s Rusijom i Kinom, već i s drugim zemljama. To nije samo zahtjev Turske. I druge zemlje su reagirala na američke napade” – izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahima Kalina.

“Mnoge se zemlje protive pritisku američkog dolara kao sredstvu političke i ekonomske prisile, a vidimo da se potražnja za plaćanjima u nacionalnim valutama između različitih zemalja povećava” – dodao je.

Ruske i turske valute bile su izložene pritisku američkih sankcija. Oboje su izgubile polovicu svoje vrijednosti usporedo sa dolarom 2014. i 2018. godine, unatoč relativno snažnom gospodarskom razvoju.

U petak je američki predsjednik Donald Trump udvostručio tarife za uvoz aluminija i čelika iz Turske kao odgovor na pritvaranje američkog državljanina.

Američki pastor Andrew Brunson je u pritvoru zbog optužbi za terorizam u Turskoj, i suočen je s 35 godina zatvora zbog njegove navodne uloge u neuspjelom puču 2016. godine.

Politički i ekonomski pritisak iz Washingtona prouzročio je da se turska lira sruši na povijesno niske razine prema američkom dolaru.

Ankara je odgovorila prijetnjom bojkota američkih proizvoda, uključujući Appleov iPhone i oštro povećala carine na brojne američke proizvode poput duhana, alkohola, automobila, kozmetike itd.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , ,