Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SVIĐALO SE TO VAMA ILI NE: Google uvijek zna gdje se nalazite čak i kad mu izričito naglasite da vas ne prati

SVIĐALO SE TO VAMA ILI NE: Google uvijek zna gdje se nalazite čak i kad mu izričito naglasite da vas ne prati

goospijunGoogle prati kretanje svojih korisnika, čak i ako oni eksplicitno naglase da to ne žele, pokazalo je istraživanje američke agencije AP

Kako navodi AP, mnogi Googleovi servisi na androidima ili iPhone telefonima bilježe podatke o vašoj lokaciji, čak i kad korisnik na podešavanjima namjesti da ne želi tu opciju, što su potvrdili i istraživači sa Pricetona.

U većini slučajeva, Google unapred traži dozvolu da koristi vašu lokaciju. Na primjer, aplikacija „Google maps“ će vas podsjetiti da dozvolite pristup vašoj lokaciji ako je koristite za navigaciju i ukoliko je duže vrijeme koristite na taj način, pokazat će povijest vašeg kretanja u vremenskoj liniji.

Takvo memoriranje dnevnog kretanja nosi sa sobom rizike kada je u pitanju privatnost, a policija ga često koristi da bi odredila lokaciju osumnjičenih.

Google zato omogućava i da se „povijest lokacije“ isključi, uz napomenu da će na taj način kompaniji biti onemogućeno da pamti gdje je korisnik bio.

Međutim, to nije točno, navodi AP, jer čak i ako je ta opcija isključena, pojedine aplikacije Googlea skladište lokacije bez pitanja korisnika.

Na primjer, Google skuplja informacije o korisnikovoj lokaciji kad otvori aplikaciju sa mapama.

Također, automatsko ažuriranje podataka o vremenu na Androidu precizno pokazuje gde se korisnik nalazi, a i pojedine pretrage koja nemaju nikakve veze sa lokacijom precizno pokazuju gdje se korisnik nalazi, doslovno u kvadratni metar, i bilježe tu lokaciju na korisnikovom nalogu na Googleu.

Ovakva uzurpacija privatnosti pogađa oko dvije milijarde korisnika uređaja koje pokreće Googleov operativni softver „Android“, kao i oko stotine miliona korisnika telefona iPhone koji se oslanjanju na Googleove mape i pretragu.

Čuvanje podataka o lokaciji, ukoliko to korisnik ne želi, pogrešno je, kaže Jonatan Mayer, kompjuterski znanstvenik sa Princetona.

„Ako ćete korisnicima omogućiti da isključe opciju ’povijest lokacija‘, onda bi to trebalo biti isključeno na svim aplikacijama na kojima se takvi podaci mogu prikupiti“, kaže Mayer za AP.

Google, međutim, navodi da koristi lokaciju kako bi unapredio svakodnevni život korisnika, ali i da pruža jasne opise svih alata, koje korisnici lako mogu uključiti ili isključiti, te da izbrišu povijest.

Da bi Google prestao čuvati lokacije, navode iz kompanije, korisnici mogu isključiti podešavanje „Aktivnost interneta i aplikacija“, koje bilježi različite informacije iz Googleovih aplikacija i web stranica na Googleovom nalogu.

To bi onemogućilo da se bilo koja aktivnost čuva na Googleovom nalogu.

Ali, ukoliko ostavite tu aplikaciju uključenu, a isključite „povijest lokacija“, to će samo spriječiti Google da vaše kretanje bilježi na vremenskoj liniji, ali ne i skladištenje na drugim mjestima.

Lokacije mogu biti ručno izbrisane, ali jedna po jedna, osim ako ne želite da izbrišete sve aktivnosti.

Kritičari navode da Googleovo inzistiranje na praćenju lokacija korisnika zapravo proizlazi iz želje da povećaju prihode od oglašavanja.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,