Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POLICIJA ZAPLIJENILA PRIJENOSNA RAČUNALA VATIKANA U NAJVEĆOJ RACIJI ZBOG PEDOFILSKOG PRSTENA IKADA

POLICIJA ZAPLIJENILA PRIJENOSNA RAČUNALA VATIKANA U NAJVEĆOJ RACIJI ZBOG PEDOFILSKOG PRSTENA IKADA

racija-crkvaPolicija je izvršila raciju ureda Katoličke crkve, zaplijenila prijenosna računala i spise crkvenih dužnosnika i Vatikana, nakon što su tužitelji postali frustrirani zbog trajne zaštite pedofilskih svećenika katoličke crkve

Prema Papi Franji i Vatikanu, Katolička crkva nema obvezu otkriti informacije o pedofilskim svećenicima tvrdeći da su detalji seksualnih zločina koje su počinili katolički dužnosnici zaštićeni pod kanonskim zakonom kao “papinske tajne”.

Međutim, prema izvješću Reutersa, od sredine lipnja, bilo je šest racija na urede Katoličke crkve.

Vlasti su, kako se izvješćuje, zaplijenile dokumente, datoteke, računala, prijenosna računala i tablete koje pripadaju crkvenim dužnosnicima i Vatikanu.

Racije su dio tekuće istrage o navodima o zlostavljanju djece koje su počinili katolički svećenici širom svijeta. Racije su organizirane kao iznenađenje, a smatraju se najagresivnijim racijama ikada koje je poduzelo pravosudno tijelo protiv rimokatoličke crkve.

Reuters izvještava: Dva posebna izaslanika koje je poslao papa Franjo kako bi istražili skandal seksualnog zlostavljanja u Čileu sastali su se prošlog mjeseca sa svećenicima i crkvenim radnicima na sveučilištu u čileanskoj prijestolnici, kada su pomoćnici ušli u prostoriju sa alarmantnim priopćenjem: policija i tužitelji će započeti raciju crkvenih ureda.

Izaslanici su odradili 90 minuta seminara o tome kako istražiti navode o seksualnom zlostavljanju koju su počinili drugi svećenici nakon objavljivanja otkrića da je stotine djece možda zlostavljano.

Desetljećima je Rimokatolička crkva u Čileu tiho ispitivala takve tvrdnje bez upozoravanja na policiju, ali sada su optuženi, pa čak i sam Papa Franjo, za prikrivanje koje je omogućilo da zlostavljači prođu nekažnjeno.

Jedan od svećenika koji je slušao poslanike bio je Jaime Ortiz de Lazcano, pravni savjetnik Santiagoovog nadbiskupa. Pomoćnici su se žurili da bi mu priopćili: “Oče, idi u (crkvene urede) jer će biti racija” – Ortiz je kasnije ispričao.

Policija i tužitelji su organizirali istodobne racije u crkvenim uredima udaljenim kilometar od sveučilišta i izvan glavnog grada, tražeći dokaze o seksualnim zločinima koje Crkva nije prijavila policiji.

Iznenadna racija koju je naredio državni tužitelj Emiliano Arias označila je početak onoga što stručnjaci koji prate seksualne zločine u Rimokatoličkoj crkvi kažu da je jedno od najagresivnijih istraga koje je ikada poduzelo pravosudno tijelo bilo gdje u svijetu.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,