Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruski raketni motori će i dalje lansirati Ameriku u svemir

Ruski raketni motori će i dalje lansirati Ameriku u svemir

raketni-motorRusija će nastaviti sa izvozom raketnih motora RD-180 u Ameriku, koje koriste NASA i Pentagon do barem 2020. godine

“Potpisali smo ugovor do 2020. godine, i mi ćemo ponuditi našim partnerima još šest RD-180 motora” – rekao je Igor Arbuzov, predsjednik Uprave ruskog Energomasha. RD-180 motori rade u prvoj fazi američkih raketa Atlas V.

Jeftiniji i pouzdaniji motor RD-180 razvijen je i proizveden od strane kompanije Energomash i namijenjen je američkim raketama Atlas. Ugovor je produžen od strane Energomasha i United Launch Alliance (ULA), privatnog dobavljača Pentagona i NASA-e.

Nakon što su se odnosi SAD i Rusije pogoršali zbog Ukrajine u 2014. godini, zastupnici u Washingtonu predložili su postupno ukidanje uvoza ruskih raketnih motora RD-180 u korist američkih motora.

Međutim, SAD nema pouzdanu alternativu ruskim raketnim motorima.

Nakon zahtjeva NASA-e, američki Kongres donio je proračun za iduću godinu koji omogućava kupnju ruskih motora RD-180. Ubrzo nakon toga, ULA je naručio još 20 RD-180 motora na zahtjev Pentagona.

Ranije je objavljeno da će ULA najvjerojatnije nastaviti sa upotrebom ruskih motora do 2024-2025. godine ili čak do 2028. godine.

Sporazum je prvi put potpisan 1997. godine, kada su Moskva i Washington potpisali ugovor vrijedan milijardu dolara za uvoz 101 RD-180 motora u SAD.

Atlas V, dvostupanjska raketa koju pokreće ruski motor RD-180, lansirana je 75 puta od prvog leta 2002. godine, prema ULA-u.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,