Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » REZANJA OVISNOSTI O AMERIČKOM DOLARU: Zlatne rezerve Rusije približavaju se rekordu iz ere Staljina

REZANJA OVISNOSTI O AMERIČKOM DOLARU: Zlatne rezerve Rusije približavaju se rekordu iz ere Staljina

rusija-zlatoCentralna banka Rusije je prema podacima za lipanj dodala 106 tona zlata na svoju već postojeću gomilu od 2.000 tona u prvoj polovici 2018. godine

Istovremeno, Rusija je rasprodala najveći dio američkih obveznica koje je posjedovala.

Moskva teži financijskoj neovisnosti i izbjegavanje hegemonije američkog dolara, izjavio je analitičar Anton Mahnovski, direktor fonda ICBF.

„Neke zemlje žele da budu što manje ovisne od američke politike. One odbacuju dolar u trgovinskim transankcijama i američku imovinu kao financijsku rezervu. Rusija je povećala kupovinu zlata tijekom predsjedničke utrke u SAD-u i nije se zaustavila usprkos pobjedi Donalda Trumpa, iako se činilo da je on poželjniji kandidat za Kremlj“ – istaknuo je Mahnovski. Taj analitičar kaže da misli da će Rusija nastaviti gomilati svoje rezerve.

Zlatne rezerve od 2.000 tona približavaju se sovjetskom maksimumu od 2.800 tona postignutom 1941. godine.

Tijekom posljednjeg desetljeća udio zlata u rezervama porastao je deset puta. Rusija je također smanjila svoje zalihe u američkim državnim obveznicama sa 96,1 milijardi dolara u ožujku na samo 14,9 milijardi dolara u svibnju. Rezerve u polugama sada vrijede 460 milijardi dolara, a Centralna banka ima za cilj povećanje te vrijednosti na 500 milijardi.

Analitičar Vladimir Rojankovski iz Međunarodnog financijskog centra u Moskvi prošllog tjedna je upozorio Centralnu banku Rusije da ne bi trebala biti previše ovisna o zlatu.

„U slučaju globalnog pada, radi interesa velikih suverenih investitora u američke državne obveznice, očekujem povećanje špekulativne aktivnosti u svezi sa plemenitim metalima kako bi se umjetno smanjila njihova tržišna vrijednost“ – rekao je Rojankovski.

Skoro dvije trećine ruskih zaliha plemenitog metala čuva se u skladištu Centralne banke u Moskvi, do nedavno obavijenog velom tajnosti.

Ostatak ruskog zlata čuva se u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu na Uralu.

Rusija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača zlata. Više od dvije trećine ruskog zlata iskopava se u dalekoistočnim i sibirskim regijama Amuru, Habarovskom, Magadanu, Irkutsku, Krasnojarsku i Jakutiji.

Veliki dio vadi se i u Uralu, Kareliji i Murmansku. Trenutno geolozi procjenjuju da Rusija ima blizu 12.500 tona neiskopanog zlata.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,