Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PUTIN: Rusija će elektrificirati Afriku!

PUTIN: Rusija će elektrificirati Afriku!

afrika-strujaAfrički kontinent ima veliku potrebu za ulaganjima u energiju, a Rusija bi mogla postati jedan od ključnih partnera, kazao je predsjednik Vladimir Putin na summitu BRICS-a u Johannesburgu

“Posebno bih želio napomenuti da Rusija planira povećati svoju pomoć u razvoju nacionalne energetske mreže u afričkim državama” – rekao je ruski predsjednik tijekom panela BRICS-Africa Outreach u petak.

Čelnici vlada zemalja članica BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) održali su panel posvećen ekonomskoj suradnji između zemalja BRICS-a i afričkih zemalja.

Plan koncepta “BRICS Plus” je stvoriti platformu za veću interakciju i partnerstva među zemljama kako bi dobili više energije za gospodarstva u nastajanju na globalnoj razini.

Prema Putinu, Rusija je u razgovorima s Angolom, Mozambikom i Gabonom o provedbi obećavajućih projekata vezanih za naftu i plin.

“U području nuklearne energije, gdje je Rusija tehnološki lider, nudimo afričkim partnerima izgradnju industrije od nule” – izjavio je ruski predsjednik.

Ti projekti su ključni za Afriku, jer oko 600 milijuna ljudi na kontinentu živi bez struje.

Energija nije jedina sfera u kojoj bi Rusija i Afrika mogla surađivati, prema Putinu.

“Ruski biznis pokazuje interes za rad sa afričkim partnerima u širokom rasponu područja, uključujući poljoprivredu, zdravstvo, razvoj masovne komunikacije, geologiju i iskorištavanja tla” – rekao je Putin.

Kao primjer, Putin je spomenuo Angolu, gdje je ruska kompanija Alrosa zainteresirana za rudarenje dijamanata, zajednički pothvat između Rusije i Burundije u proizvodnji rasvjetnih proizvoda za izvoz u istočnu Afriku i poljoprivrednih projekata u Senegalu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,