Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAJNOVIJA IZVJEŠĆA RAZOTKRILA ŠOKANTNU ISTINU: Amerika se ‘priprema’ za napad na Iran sljedećeg mjeseca

NAJNOVIJA IZVJEŠĆA RAZOTKRILA ŠOKANTNU ISTINU: Amerika se ‘priprema’ za napad na Iran sljedećeg mjeseca

iran-klarkAmerika bi mogla biti spremna napasti objekte nuklearnog postrojenja u Iranu nakon ratoborne razmjene prijetnji između dviju zemalja, izvijestio je australski ABC

Međutim, australski premijer Malcolm Turnbull odbio je tu tvrdnju kao “špekulaciju”.

Medij je naveo da visoki predstavnici u vladi Malcolm Turnbulla vjeruju da su Sjedinjene Države “pripremljene” za bombardiranje nuklearnih postrojenja u Iranu. Ozbiljna predviđanja upućuju na to da bi se potez mogao dogoditi već sljedećeg mjeseca.

Izvješće dolazi u vrijeme kada su napetosti između Washingtona i Teherana postigle točku vrenja. U jednoj od najnovijih razmjena prijetnji između dviju država, Iran je rekao da će rat s njom biti “majka svih ratova”.

To je potaknulo Donalda Trumpa na objavu oštrog odgovora, upozoravajući kako će se Iran suočiti s “posljedicama” koje je ranije tijekom povijesti malo zemalja pretrpjelo.”

Australija, članica globalnog obavještajnog saveza poznatog kao “Pet očiju”, navodno je spremna igrati ulogu u operaciji, pružajući svojim obrambenim objektima identifikaciju ciljeva u Iranu.

Istu pomoć može ponuditi i Velika Britanija, dok dvije druge strane u savezu – Kanada i Novi Zeland – “vjerojatno neće igrati ulogu u bilo kakvoj vojnoj akciji u Iranu”, navodi ABC.

Međutim, obavještajni izvori zabilježili su značajnu razliku između zemlje koja izravno sudjeluje u misiji i pružanja obavještajnih podataka o iranskim postrojenjima.

“Razvijanje slika je vrlo je različito od sudjelovanja u ratnom napadu na Iran” – rekao je neimenovani obavještajni izvor.

Australski premijer Malcolm Turnbull odbacio je izvješće ABC-a koje je nazvao “špekulacijama”. Međutim, priznao je da je “cijeli svijet” svjestan Trumpovog stava prema Iranu.

Zapovjednik iranske elite Quds Force upozorio je Trumpa da ako krene u vojnu akciju, da će “rat uništiti sve što posjeduje”. Također je upozorio Sjedinjene Države na daljnje javne eksplozivne izjave protiv iranskog vodstva i njegovih ljudi.

Američko-iranski odnosi su u velikom padu otkada se američki čelnik proveo akciju povlačenja iz orijentiranog iranskog nuklearnog sporazuma u svibnju, navodeći navodne nedostatke i iranske zlonamjerne aktivnosti.

Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju je više puta potvrdila da Teheran ne krši sporazum.

Europski potpisnici sporazuma, poznatog kao Zajednički opsežni plan djelovanja (JCPOA), nerado su se pridržavali Trumpovih poziva da i oni izađu iz sporazuma. Naprotiv, oni su obećali ostati u sporazumu – čak i bez sudjelovanja Washingtona – i održati dodatne razgovore sa Teheranom.

Povlačenje Amerike također je osudila Rusija i Kinu, koji su također potpisnice JCPOA-e.

Šef ruskog Glavnog odbora za međunarodne odnose senator Konstantin Kosachev upozorio je da se svijet može suočiti sa većom krizom nego na korejskom poluotoku, ako svjetske sile ne budu učinile ništa na Trumpove prijetnje.

Govor Američkog generala iz 2007. godine. Obavezno pogledati:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,