Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 5000 GODINA STARA SUPERHRANA KOJA DIŽE IZ MRTVIH: Med vas štiti od raka i održava vaš imunološki sustav snažnim

5000 GODINA STARA SUPERHRANA KOJA DIŽE IZ MRTVIH: Med vas štiti od raka i održava vaš imunološki sustav snažnim

med-makroMed se koristi u medicini već više od 5000 godina

Sada su istraživači sa Sveučilišta Ujedinjenih Arapskih Emirata otkrili da med iz određenih područja – osobito onih koji imaju sušne klime – se može koristiti za liječenje većih kroničnih bolesti, uključujući i rak.

Rezultati njihovog istraživanja, objavljenog u časopisu ‘BMC Complementary and Alternative Medicine’, su dobiveni istraživanjem antioksidativnih i protuupalnih svojstva meda sušnih regija i uspoređivali ih s popularnim vrstama meda iz ne-sušnih područja pomoću in vitro testiranja.

“Većina antioksidativnih prednosti meda povezane su s prisutnošću polifenola” – navode istraživači u svojoj studiji.

“Sadržaj tih polifenola razlikuje se ovisno o izvornom i cvjetnom podrijetlu meda. Klima u kojoj se proizvodi med također značajno utječe na sadržaj i profil polifenola.”

Za ovo istraživanje, istraživači su uspoređivali šest sorti meda: četiri koje su uzgojene na Bliskom Istoku, za koje se zna da su dobivene u suhim i pustinjskim uvjetima, i dvije vrste meda koje su bile iz ne-sušnih područja poput Njemačke i Novog Zelanda. Imajte na umu da su sljedeće vrste odabrane.

Sve vrste meda podvrgnute su višestrukim testovima u studiji. Istraživači su posebno mjerili sposobnost svake vrste meda da zaštiti specifične crvene krvne stanice – eritrocite, od uništenja nakon što su bile izložene peroksidu, što je određeno razinama MDA (malondialdehida) nakon testa.

Njihov imunomodulatorni učinak također je testiran korištenjem stanične linije raka prostate, uključujući PBMC (mononuklearnih stanica periferne krvi). Tim je promatrao i razine IL-6 (interleukin 6) i NO (dušikov oksid) u stanicama nakon što su inkubirane s medom preko noći.

Rezultati su pokazali da je med uzgojen u sušnim područjima štiti membranu eritrocita nakon izlaganja oksidaciji.

“Lokalni med je pokazao veći antioksidativni učinak od meda sa ne-sušnih područja što je pokazano prevencijom oksidativnih oštećenja eritrocita” – napisali su istraživači. To je potvrđeno smanjenom razinom MDA u uzorcima meda iz sušnih regija.

Dodatno, polifenoli koji su pronađeni u medu iz sušnih regija uspješno su smanjili ekspresiju protuupalnih IL-6 markera u uzorcima PBMC-a. To pokazuje imunomodulatorni učinak meda iz sušnih regija kod specifičnih stanica raka.

“Sve to podržava obećavajuću ljekovitost meda sa sušnih područja kao terapeutskog proizvoda za glavne kronične bolesti, posebice rak” – zaključuje tim.

Konkretno, skupina je naglasila da zaštitna funkcija eritrocita uz pomoć meda može značajno smanjiti upalu, koja je značajan faktor rizika za višestruke kronične bolesti.

Slatke prednosti meda

Prednosti meda se ne zaustavljaju na tome da je on snažan antioksidans. Ovdje su i druge pogodnosti dodavanja meda u vašu prehranu.

Može pomoći snižavanju krvnog tlaka. Antioksidanti prisutni u medu su bili povezani sa blagim smanjenjem krvnog tlaka kod životinja i ljudi.

Poboljšava razinu “dobrog” kolesterola. Med značajno povećava razinu lipoproteina visoke gustoće (ili “dobrog” kolesterola) u tijelu, uz zadržavanje loših razina kolesterola na niskim razinama. To smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Može smanjiti trigliceride. Povećana razina triglicerida povezana je s bolestima srca i dijabetesom tipa 2. Med može smanjiti rizik, osobito ako se koristi kao zamjena za kuhinjski šećer.

Potiče zacjeljivanje rana. Ako se primjenjuje lokalno, med može pomoći u liječenju opeklina, rana i ostalih stanja kože.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,