Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PRVI HUMANITARNI PROJEKT DVIJU ZEMALJA: Rusija se udružila s Francuskom kako bi pružila pomoć istočnoj Guti

PRVI HUMANITARNI PROJEKT DVIJU ZEMALJA: Rusija se udružila s Francuskom kako bi pružila pomoć istočnoj Guti

guta-rusijaRusija i Francuska će poslati svoj prvi zajendički rusko-EU humanitarni konvoj u Sirijsku istočnu Gutu

Isporučit će se sredstva za prvu pomoć i lijekove lokalnim bolnicama, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Distribuciju pomoći će nadzirati Moskva.

Dvije će zemlje pokrenuti humanitarni projekt u Siriji za pružanje skrbi i lijekova za ljude u istočnoj Guati “koji još uvijek trebaju liječničku pomoć”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, navodeći zajedničku komunikaciju temeljenu na dogovoru ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog francuskog kolege Emmanuel Macrona u svibnju ove godine.

To će biti prva zajednička humanitarna operacija u Siriji između Rusije i zapadnih zemalja.

Potpora humanitarne pomoći, će biti dostavljena u lokalnim bolnicama u Siriji preko arapskog Crvenog križa, i “uključivat će medicinsku opremu prve pomoći, tj. hitnu i traumatsku skrb, za 500 teško ranjenih ljudi, kao i osnovne lijekove za liječenje 15.000 lakih ozlijeda”.

Rusija će zrakoplovima pomoć isporučiti izravno iz Francuske za Siriju, a također će paziti na njihovo osiguranje na terenu. Konvoj će biti poslan u skladu s pravilima UN-a i humanitarnim pravom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Od ključne je važnosti da Sirijci imaju veći pristup humanitarnoj pomoći, navodi se u priopćenju, prije nego što dodaju kako bi se pomoć trebala ravnomjerno i slobodno distribuirati diljem Sirije “gdje se moraju primjenjivati međunarodni humanitarni zakon”.

Kasnije su Putin i Macron raspravljali o humanitarnom naporu za Siriju tijekom telefonskog razgovora. Oni su se usredotočili na „humanitarni aspekt sirijskog pomirenja, uključujući i zajedničke francusko-ruske inicijative pružanja pomoći stanovništvu Istočne Gute” – rekao je Kremlj u priopćenju.

Istočna Guta koja leži u neposrednoj blizini Damaska, oslobodile su sirijske snage još u ožujku nakon gotovo sedam godina borbe na tom području. Vojska je također maknula blokadu glavne autoceste koja povezuje sirijski glavni grad sa ostatkom zemlje.

Bitka za istočnu Gutu je protjerala desetke tisuća civila, kao i brojne pobunjenike koji su bježali kroz humanitarne koridore u potrazi za sigurnošću. Dnevne humanitarne stanke započele su 27. veljače u sklopu napora Sirijske vojske i ruskih snaga da pomognu civilima – a kasnije i militantima – da pobjegnu iz borbene zone.

Ruska je vojska opetovano rekla da su militanti koristili civile kao ljudske štitove. Nakon oslobođenja, UN i druge humanitarne skupine, kao što je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC), poslali su niz konvoja za pomoć kako bi pružili brigu onima koji su ostali na području istočne Gute.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,