Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Otkrivena opasna ‘tamna strana’ aromatizirane vode sa okusom

Otkrivena opasna ‘tamna strana’ aromatizirane vode sa okusom

nestle-vodaAromatizirana pjenušava voda može biti manje kisela od gaziranih pića i voćnih sokova, ali ova pića mogu biti jednako loša za zube

Prema stručnjacima, prodaja aromatizirane vode značajno je porasla tijekom godina, zahvaljujući možda i raznim novim okusima – poput jagode, kivija, maline i lubenice – koji se uvode na tržište.

Istraživači su istakli da je aromatizirana voda općenito manje kisela i da proces karbonizacije sam po sebi ne može potaknuti eroziju cakline.

Međutim, stručnjaci kažu kako bi dodavanje uglavnom kiselih okusa moglo pridonijeti faktoru zašto se ta pića smatraju potencijalno opasnim za zdravlje zuba.

Prema stručnjaku za zdravlje Edmond R. Hewlettu, ova pića dovode do “inkrementalnog otapanja cakline na zubima, koja s vremenom može utjecati na njihovu strukturnu cjelovitost, čineći ih preosjetljivima na temperaturu i potencijalno sklonijim karijesu”.

Hewlett trenutno služi kao savjetnik za potrošače za American Dental Association i profesor na Kalifornijskom sveučilištu, Los Angeles School of Dentistry.

Profesor Hewlett je preporučio nekoliko koraka kako bi se spriječila erozija cakline izazvana pićem. Prema Hewlettu, ljudi ne bi trebali uzimati aromatiziranu vodu kao kao primarni izvor hidratacije.

Stručnjak je također naglasio da ako pijemo piće brže možemo ograničiti izloženost cakline. Hewlett je također preporučio pijenje napitka zajedno sa obrokom kako bi stimulirao protok sline koji neutralizira kiselinu, što zauzvrat može osigurati dobro zdravlje zuba.

Aromatizirana gazirana voda također je vrlo kisela, pokazuju studije

PH napitka bitan je čimbenik za utvrđivanje da li on djeluje korozivno na zube ili ne. Prema stručnjacima, svako piće sa pH vrijednosti nižom od 4 smatra se potencijalno štetnim za zube.

Niže razine pH određuju veću kiselost i veću vjerojatnost kod oštećenja zuba. Obična voda iz slavine ima razinu pH između šest i osam. Postupak karbonizacije smanjuje pH na oko 5. Možda je sigurna za potrošnju, ali dodavanje okusa vodi ne samo da smanjuje pH, već također može ukloniti kalcij iz zuba.

Prethodne su studije pokazale da voda s okusom može škoditi zubima. Na primjer, studija objavljena prošle godine pokazala je da obična pjenušava voda ima pH 5.

Međutim, nekarbonizirana aromatizirana voda Dasani okusa grožđa, limuna ili jagode imala je pH oko 3. To je bilo samo malo bolje od RC Cole sa pH 2,32, i Coca-Cole sa pH 2,37.

Ko-autor studije dr. John Ruby rekao je da karbonizacija sama po sebi ne može uzrokovati oštećenje cakline.

Druga studija pokazala je da aromatizirana pjenušava voda ima kisela svojstva koja su potencijalno opasna za zube.

Za provedbu studije, tim istraživača sa Sveučilišta u Birminghamu i Stomatološkom fakultetu u Ujedinjenom Kraljevstvu, su ispitivali uzorke aromatizirane pjenušave vode i utvrdili da uzorci imaju znatnu titriranu kiselost od 0.344 do 0.663 mmol i nisku pH razinu između 2,74 i 3,34.

Uzorci su također imali erozivni potencijal između 89 i 143 posto. Istraživači su zaključili da bi aromatizirana voda trebala biti prepoznata kao potencijalno erozivna i trebala bi biti označena kao potencijalno kiseli napitak.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,