Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PRIJELOMNA VIJEST: Gotovo je! Ekvador će izručiti Juliana Assangea Velikoj Britaniji u nadolazećim danima

PRIJELOMNA VIJEST: Gotovo je! Ekvador će izručiti Juliana Assangea Velikoj Britaniji u nadolazećim danima

julian-britanijaEkvador je spreman predati osnivača WikiLeaksa Velikoj Britaniji u “narednim tjednima ili čak danima”, rekla je glavna urednica RT Margarita Simonyan navodeći svoje vlastite izvore

Najnoviji izgledi za njegovo iseljenje iz veleposlanstva i izručenje su ponovno u medijima.

“Moji izvori kažu da će Julian Assange biti predan Britaniji u nadolazećim tjednima ili čak danima” – napisala je Simonyana u nedavnoj objavi na Twitteru koji je podijelio WikiLeaks.

“Kao nikada prije, želim da su moji izvori pogrešni” – nastavila je.

Simonyanina poruka je došla u vrijeme dok Ekvador špekulira ponovno u britanskom tisku u razgovorima s Velikom Britanijom o budućnosti Assangea.

Ranije ovog tjedna, Times je izvijestio kako je Britanija upletena razgovore sa vladom Ekvadora u pokušaju uklanjanja Assangea iz svojeg veleposlanstva u Londonu.

Sir Alan Duncan, ministar vanjskih poslova, rekao je da upravlja diplomatskim naporima za rješavanje ovog problema.

Izvori bliski Assangeu izjavili su kako nije svjestan pregovora, ali je vjerovao da Amerika stavlja “značajan pritisak” na Ekvador, uključujući i prijetnju blokiranjem zajma Međunarodnog monetarnog fonda ako on ostane u veleposlanstvu.

Izvješće u Timesu dolazi samo nekoliko tjedana prije posjeta novoizabranog ekvadorskog predsjednika Lenina Morena Velikoj Britaniji, koji je Assangea nazvao “hakerom”, “naslijeđenim problemom” i “kamenom u cipeli”.

Bilo je i drugih zabrinjavajućih znakova koji pokazuju da Assange postaje problematičan Ekvadoru. Krajem ožujka ove godine, ekvadorska vlada je obustavila Assangeove komunikacijske povlastice s vanjskim svijetom, i ugasila njegovu internetsku vezu u veleposlanstvu.

Potez je potaknuo Assangeova navodna kršenja sporazuma o miješanju u poslove drugih država. Prethodno je kritizirao španjolsku vladu zbog terora prema katalonskom pokretu neovisnosti.

Assange se nalazi u Ekvadorskom veleposlanstvu od 2012. godine, kada je zatražio državu Latinske Amerike da mu odobri azil. Švedska je 47-godišnjaka optužila za seksualno zlostavljanje, ali se bojala kako će izručenje dovesti do izručenja u SAD i procesuiranja bez poštenog suđenja.

Sjedinjene Države tvrde da je Assange “bio angažiran u terorizmu”, pri čemu je prošle godine državni odvjetnik Jeff Sessions pozvao njegovo uhićenje “prioritetom”.

Tijekom godina WikiLeaks objavio je stotine tisuća klasificiranih američkih dokumenata, uključujući vojne tajne rata u Iraku, koje je procurio zviždač Chelsea Manning 2010. godine.

Unatoč švedskoj istrazi protiv njega koja je zatvorena u svibnju prošle godine, australski novinar još uvijek nije mogao napustiti veleposlanstvo zbog britanskog naloga za navodno kršenje uvjeta jamstva i toga da Britanija neće jamčiti da ga neće izručiti SAD-u.

Tijekom godina zviždača su podržali aktivisti i skupine za ljudska prava, koji su tražili da se oslobodi. Panel UN-a također je utvrdio da je Assangeov boravak u veleposlanstvu bio “arbitrarno zatvaranje”, ali nije bilo dovoljno da promijeni njegovu sudbinu.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,