Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NEUROZNANOST PREJEDANJA: Kako naš mozak reagira u očekivanju hrane ili vode

NEUROZNANOST PREJEDANJA: Kako naš mozak reagira u očekivanju hrane ili vode

jelo-prejedanjeNeuroznanstvenici sa Harvarda identificirali su skupinu neurona u mozgu koja priprema tijelo za konzumaciju hrane i pića

Ovi neuroni oslobađaju brzo reagirajući hormon koji se širi cijelim tijelom u kratkom vremenu prije nego što nešto pojedete ili popijete.

Članak iz BIDMC News-a navodi da bi ovo otkriće moglo dovesti do boljeg razumijevanja prejedanja.

Istraživači su proučavali moždane veze koje nadgledaju unos hrane i vode. Nadzirali su aktivnost neurona koja reguliraju unos vode na temelju onoga što mozak percipira, a ne ono što tijelo “osjeća” što mu treba.

Studija pokazuje da se naša tijela počinju pripremati prije obroka kad iznenada naiđemo na hranu ili vodu.

Autor i asistent profesor Mark Andermann teoretizirao je kako ovaj problem može dovesti do prejedanja ili pretjerivanja s odgovarajućim posljedicama.

On i njegovi kolege istraživači iz centra Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) pratili su aktivnost neurona koji su oslobodili horom vazopresin. Anti-diuretički hormon, vazopresin pomaže u reguliranju ravnoteže tekućine u tijelu smanjenjem uriniranja.

Jedenje ili pijenje tekućine može mijenjati relativnu koncentraciju vode u odnosu na sol u ljudskom tijelu. Vasopresin je važan spoj za održavanja ove ravnoteže.

Veze u mozgu reguliraju glad i žeđ održavanjem ravnoteže između vode i soli u tijelu

Andermannov korespodent, profesor Bradford B. Lowell, objasnio je vitalnu važnost održavanja koncentracije vode i soli izvan stanica.

Rekao je da će ljudsko tijelo imati više vremena za upravljanje balansom tekućine ako mozak može predvidjeti koliko će se vode uskoro dodati.

Veze u mozgu koje oslobađaju hormon vazopresin osiguravaju jednu vrstu brze kontrole koja učinkovito može regulirati količinu vode u tijelu.

Njihovi pokusi uključivali su nekoliko modela miševa. Andermann i Lowell lišili su glodavce pristupa pitkoj vodi. Oni su pratili aktivnost neurona koji otpuštaju vazopresin kada su napokon dali vodu žednim laboratorijskim životinjama.

Istraživači su izvijestili da je aktivnost tih neurona pala poput kamena u roku od nekoliko sekundi kod miševa koji su ugledali vodu. To se dogodilo prije nego što su žedne životinje uzele prvi gutljaj vode.

Zabilježeno je da su iste veze u mozgu imali oštru promjenu u aktivnostima gotovo odmah nakon uočavanja i mirisanja hrane. Međutim, povećanje se dogodilo samo nakon što je hrana bila konzumirana, a ne prije konzumacije.

Ovaj kontrast u vremenu dovodi istraživače da vjeruju da su veze u mozgu zadužene za reakciju na vodu odvojene od veza odgovornih za reakcije na hranu.

Lowell je rekao da je ovo brzo reguliranje živčanih neurona i vazopresinskih neurona novo otkriće. Unatoč njezinoj novosti, može se primijeniti na sve oblike homeostatske kontrole, gdje tijelo nastoji postići i održati zdravu ravnotežu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,