Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » JOŠ LOŠIH VIJESTI ZA KORISNIKE E-CIGARETA: Okusi su samo otrovne kemikalije, upozoravaju znanstvenici

JOŠ LOŠIH VIJESTI ZA KORISNIKE E-CIGARETA: Okusi su samo otrovne kemikalije, upozoravaju znanstvenici

e-cigaretaNedavno je objavljena studija otkrila da kemikalije i tekućine koje se koriste u aromatičnim e-cigaretama mogu rezultirati “značajnom upalom” monocita, bijelih krvnih stanica u tijelu

Osim toga, studija je istaknula da su mnogi od tih spojeva otrovi – s cimetom, vanilijom i okusom putra su najgore rangirani – i da miješanje okusa e-cigaretnih šteti tijelu više, u usporedbi s izlaganjem samo jednoj vrsti okusa.

Studija, koja je objavljena u časopisu “Frontiers in Physiology” pokazala je sve veću težinu rastućih dokaza opasnosti e-cigareta za zdravlje ljudi.

Istraživači sa Medicinskog centra Sveučilišta Rochester su predvodili istraživanje koje je istražilo istinu iza tvrdnji da su isparavajuće e-cigarete, koje se reklamiraju bez nikotina, bile sigurnije od konvencionalnih cigareta.

Napomenuto je da e-cigarete polako dobivaju na popularnosti u državama poput SAD-a, gdje postoji gotovo 500 dostupnih marki s 7.700 različitih okusa.

Kemikalije, kada se koriste u hrani, klasificiraju se kao sigurne (GRAS). Osim toga, e-cigarete su reklamirane kao bolja alternativa cigaretama, a okusi se smatraju sigurnima za konzumaciju.

To je dovelo do povećanja broja korisnika e-cigareta, posebice kod mladih, u protekle dvije godine. Istraživanja su pokazala da mladi koji počnu sa e-cigaretama kasnije se prebace na redovne cigarete.

Ranije studije već su pokazale da su okusi koji se koriste u e-cigaretama bili odgovorni za upalne i oksidacijske reakcije na stres u stanicama pluća. Štoviše, došlo je do povećane razine oksidativnog stresa pronađenog u krvi ljudi koji su pušili e-cigarete.

Sadašnja studija ima za cilj provjeriti ove tvrdnje, osobito njegov učinak na monocite, bijele krvne stanice koje su dio imunološkog sustava.

Istraživači su otkrili da aromatične kemikalije i e-tekućine rezultiraju povećanom razinom biomarkera za upalu i oštećenja tkiva od oksidativnog stresa. Štoviše, neke kemikalije također su uzrokovale značajnu smrt stanice.

“Cimet, vanilija i okus putra kemijski su spojevi koji su najštetnii, ali naše istraživanje pokazalo je da je miješanje okusa e-tekućina uzrokovano daleko najviše toksičnosti za bijele krvne stanice” – objasnio je autor studije dr. Thivanka Muthumalage.

U međuvremenu, viši autor dr. Irfan Rahman nada se da će podaci prikupljeni istraživanjem otvoriti nove načine istraživanja kako bi se dodatno istražili štetni učinci aromatiziranih e-cigareta bez nikotina.

“Trenutačno to nije regulirano, a privlačni nazivi okusa, kao što su slatkiši, kolači, cimet i misterija, privlače mlade ljude”, rekao je.

“Naši znanstveni nalazi pokazuju da okusi e-cigareta mogu i trebaju biti regulirani i da bočice sa e-okusima moraju imati popis svih sastojaka. Pozivamo regulatorne agencije da djeluju kako bi zaštitile javno zdravlje”.

Istraživači su zaključili da cinnamaldehid, vanilin i pentandion predstavljaju najotrovnije aromatske kemikalije koje djeluju na monocite. Mnoge druge kemikalije i e-tekućine također su uzrokovale upalne procese na bijelim krvnim stanicama, te da je miješanje okusa uzrokovalo najveću razinu citotoksičnosti (ili stanične smrti).
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,