Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » JO┼á LO┼áIH VIJESTI ZA KORISNIKE E-CIGARETA: Okusi su samo otrovne kemikalije, upozoravaju znanstvenici

JOŠ LOŠIH VIJESTI ZA KORISNIKE E-CIGARETA: Okusi su samo otrovne kemikalije, upozoravaju znanstvenici

e-cigaretaNedavno je objavljena studija otkrila da kemikalije i teku─çine koje se koriste u aromati─Źnim e-cigaretama mogu rezultirati “zna─Źajnom upalom” monocita, bijelih krvnih stanica u tijelu

Osim toga, studija je istaknula da su mnogi od tih spojeva otrovi – s cimetom, vanilijom i okusom putra su najgore rangirani – i da mije┼íanje okusa e-cigaretnih ┼íteti tijelu vi┼íe, u usporedbi s izlaganjem samo jednoj vrsti okusa.

Studija, koja je objavljena u ─Źasopisu “Frontiers in Physiology” pokazala je sve ve─çu te┼żinu rastu─çih dokaza opasnosti e-cigareta za zdravlje ljudi.

Istra┼żiva─Źi sa Medicinskog centra Sveu─Źili┼íta Rochester su predvodili istra┼żivanje koje je istra┼żilo istinu iza tvrdnji da su isparavaju─çe e-cigarete, koje se reklamiraju bez nikotina, bile sigurnije od konvencionalnih cigareta.

Napomenuto je da e-cigarete polako dobivaju na popularnosti u dr┼żavama poput SAD-a, gdje postoji gotovo 500 dostupnih marki s 7.700 razli─Źitih okusa.

Kemikalije, kada se koriste u hrani, klasificiraju se kao sigurne (GRAS). Osim toga, e-cigarete su reklamirane kao bolja alternativa cigaretama, a okusi se smatraju sigurnima za konzumaciju.

To je dovelo do pove─çanja broja korisnika e-cigareta, posebice kod mladih, u protekle dvije godine. Istra┼żivanja su pokazala da mladi koji po─Źnu sa e-cigaretama kasnije se prebace na redovne cigarete.

Ranije studije ve─ç su pokazale da su okusi koji se koriste u e-cigaretama bili odgovorni za upalne i oksidacijske reakcije na stres u stanicama plu─ça. ┼átovi┼íe, do┼ílo je do pove─çane razine oksidativnog stresa prona─Ĺenog u krvi ljudi koji su pu┼íili e-cigarete.


Sada┼ínja studija ima za cilj provjeriti ove tvrdnje, osobito njegov u─Źinak na monocite, bijele krvne stanice koje su dio imunolo┼íkog sustava.

Istra┼żiva─Źi su otkrili da aromati─Źne kemikalije i e-teku─çine rezultiraju pove─çanom razinom biomarkera za upalu i o┼íte─çenja tkiva od oksidativnog stresa. ┼átovi┼íe, neke kemikalije tako─Ĺer su uzrokovale zna─Źajnu smrt stanice.

“Cimet, vanilija i okus putra kemijski su spojevi koji su naj┼ítetnii, ali na┼íe istra┼żivanje pokazalo je da je mije┼íanje okusa e-teku─çina uzrokovano daleko najvi┼íe toksi─Źnosti za bijele krvne stanice” – objasnio je autor studije dr. Thivanka Muthumalage.

U me─Ĺuvremenu, vi┼íi autor dr. Irfan Rahman nada se da ─çe podaci prikupljeni istra┼żivanjem otvoriti nove na─Źine istra┼żivanja kako bi se dodatno istra┼żili ┼ítetni u─Źinci aromatiziranih e-cigareta bez nikotina.

“Trenuta─Źno to nije regulirano, a privla─Źni nazivi okusa, kao ┼íto su slatki┼íi, kola─Źi, cimet i misterija, privla─Źe mlade ljude”, rekao je.

“Na┼íi znanstveni nalazi pokazuju da okusi e-cigareta mogu i trebaju biti regulirani i da bo─Źice sa e-okusima moraju imati popis svih sastojaka. Pozivamo regulatorne agencije da djeluju kako bi za┼ítitile javno zdravlje”.

Istra┼żiva─Źi su zaklju─Źili da cinnamaldehid, vanilin i pentandion predstavljaju najotrovnije aromatske kemikalije koje djeluju na monocite. Mnoge druge kemikalije i e-teku─çine tako─Ĺer su uzrokovale upalne procese na bijelim krvnim stanicama, te da je mije┼íanje okusa uzrokovalo najve─çu razinu citotoksi─Źnosti (ili stani─Źne smrti).
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,