Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BLISKI ISTOK ŽELI ZAOBIĆI ROTHSCHILDOVE BANKE: Kina obećala 20 milijardi dolara kredita i pomoć Palestini

BLISKI ISTOK ŽELI ZAOBIĆI ROTHSCHILDOVE BANKE: Kina obećala 20 milijardi dolara kredita i pomoć Palestini

kina-istokPeking je pripremio paket zajmova od 20 milijardi dolara i oko 106 milijuna dolara financijske pomoći za zemlje Bliskog istoka, uključujući i Palestinu, čime bi zaobišao MMF i sve zapadne financijske institucije, piše Reuters

Odluka je objavljena u Pekingu tijekom sastanka predsjednika Xi Jinpinga i predstavnika 21 arapske zemalje.

Financijska pomoć od Kine prema Bliskom istoku dio je modela plana “Nafte i plina” za oživljavanje gospodarskog rasta u regiji, rekao je Xi.

“Trebali bismo se jedni prema drugima odnositi sa iskrenošću, a ne se bojati razlika, i ne izbjegavati probleme i imati dovoljno razgovora o svakom aspektu vanjske politike i razvojne strategije” – kazao je Xi.

Paket vrijedan 106 milijuna dolara će biti raspodjeljen prema Palestini (15 milijuna dolara), i 91 milijun dolara će ići u Jordan, Libanon, Siriju i Jemen, rekao je Xi.

Kina i arapske banke također će osnovati fond od 3 milijarde dolara posvećen sporazumu, kazao je.

Zapadne bankarske institucije neće imati svoje prste u ovome.

Kina tradicionalno ima malu ulogu na Bliskom istoku, ali je nedavno povećavala svoj utjecaj.

Pored Kine kao glavnog kupca nafte, arapske zemlje također igraju važnu ulogu u kineskom projektu “Belt and Road” vrijednom 1 bilijun dolara, koji je također poznat kao novi “Put svile”.

“Kineski i arapski narodi, iako udaljeni mnogo kilometara, su bliski kao obitelji” – rekao je Xi, sjećajući se povijesti trgovine duž Puta svile.

Kina je također izgradila svoju prvu vojnu bazu u državi Džibuti. Ta je zemlja sama dobila 1,3 milijarde dolara pomoći iz Pekinga, prema istraživanju Kinesko-Afričke inicijative u SAD-u.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,