Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, NOVAC » Ako Amerika napusti WTO, doživjet će veliku DEPRESIJU – goru od one 1930-ih!

Ako Amerika napusti WTO, doživjet će veliku DEPRESIJU – goru od one 1930-ih!

amerika-depresijaSAD razmatra mogućnost odbacivanja pravila Svjetske trgovinske organizacije, usvajanjem relevantnog zakona, izvijestili su američki mediji

Predsjednik SAD-a će, ako ovaj zakon bude usvojen, dobiti mogućnost da utječe na povećanje ili smanjenje carina, bez odobrenja Kongresa.

U intervjuu za Sputnjik Pusan Dat, profesor ekonomije i političkih znanosti na Visokoj poslovnoj školi u Singapuru, objašnjava koje se sve opasnosti kriju iza moguće odluke SAD da prestanu poštivati pravila WTO-a.

Kolika je moguće da Kongres zaista dozvoli Trumpu da realizira taj zakon?

Mislim da je to vrlo ozbiljna igra. Sve je počelo od uvođenja carina i ako sada Trumpova administracija zaista počne raditi na izlasku iz WTO, to će dovesti do pravog trgovinskog rata i krize kakvu nismo vidjeli još od 1930. godine.

Dalje, to će dovesti do potpune nesigurnosti i nepredvidljivosti u svjetskoj ekonomiji. Svi će stradati, sve države će imati samo štete. Pravila WTO su do sada smatrana neprikosnovenim, to je ono što je situaciju držalo pod kontrolom. Ako ova pravila više ne budu važila, onda bi bilo koja prognoza i bilo koje očekivanja u svjetskoj trgovini bili potpuno besmisleni.

Za sada Kongres nije još postavio Trumpu klipove pod noge, jer ipak je on na čelu Republikanske stranke. Trebalo bi, međutim, razmisliti tko je zapravo glavni u Trumpovoj administraciji.

To su njegova dva savjetnika Peter Navaro i Robert Lighthizer, koji su inače veoma skeptični prema WTO. Osobno, odavno očekujem da oni počnu osporavati ne samo pravila, veći način kako ta organizacija regulira sporove. Čini mi se da će prvi slučaj koji im ne bude odgovarao iskoristiti za moguću raspravu koja bi vodila ka njihovom izlasku.

Predsjednik Trump već dosta dugo kritizira rad WTO. Da li mislite da ima osnove za njegove kritike?

Ne mislim tako. Postoje određeni sektori gde će carine biti previsoke. Ali u EU, Japanu ili Kini, u svakoj državi unutrašnji lobi jača i zalaže se za zaštitu trgovine. U određenim sektorima je primjećen visok stupanj protekcionizma, kao na primjer u poljoprivredi.

Važni su opći stupanj i obim carina. Može se konstatirati da su europske carine protiv SAD prilično niske, isto je i u Kanadi i u Japanu. Trump bira sektor gde su tarife visoke zbog spleta faktora i onda to koristi kao pregovaračku taktiku.

Da li smatrate da on to baš čini radi pregovaranja? Jer carine na aluminij i čelik su također neki vidjeli kao pregovarački adut, pa ipak novih pregovora nije bilo i novi sporazumi nisu sklopljeni.

To je pregovaračka taktika jer Trump razmatra trgovinske sporove i trgovinu u cjelini kao igru sa istim ishodom. Zato države ne bi trebalo da čine bilo kakve ustupke, jer će ih Trump prihvatiti i tražiti sve više, smatrajući da su ustupci pokazatelj slabosti.

Mislim da je on svojim prethodnim koracima pokušao shvatiti logiku partnera. Smatram da EU, Kina i Kanada čine ispravne korake, pregovarajući sa pozicije sile.

Da li mislite da možda u budućnosti ovakvi koraci mogu zadati ozbiljan udarac Americi iz perspektive međunarodne trgovine?

SAD imaju relativno zatvorenu ekonomiju. One zapravo ne trguju mnogo sa drugima. Najveći dio trgovine se obavlja unutar granica. Zato ako dođe do konflikta između SAD i Kine, veću štetu će osjetiti Kina, jer su oni mnogo više pvisni od izvoza.

SAD su u većoj mjeri samodovoljne, ne zavise ni od izvoza ni od uvoza. Istovremeno, od ovakvog stanja će štetu osjetiti potrošači.

Trgovinski rat će biti realiziran kroz povećanje cijena, a kompanije, posebno transnacionalne korporacije koje posluju globalno, suočit će se sa prekidanjem prethodno uspostavljenih proizvodno-distributivnih lanaca, ostajat će bez bitnih karika i zbog toga će imati brojne probleme.

Da li će se trgoinski problem odraziti na geopolitički utjecaj i globalnu sliku SAD?

Već se odrazio i to se moglo primjetiti još od ožujka, od kako traju pregovori o carinama. U početku su države pokušavale pronaći kompromis, i dogovoriti se.

Međutim, onda su shvatili da je Trumpova administracija nepošteno vodila pregovore i onda je i druga strana zauzela drugačiji stav i mislim da je to u redu.

Sada oni jednostavno ne shvaćaju ozbiljno ni obećanja ni prijetnje SAD. To je sve već dovelo do smanjenja uloge Washingtona, i to kao nekoga tko je zapravo i stvorio međunarodni sustav trgovine.

Ako SAD na kraju zaista izađu iz WTO, organizacije u čijem je stvaranju Amerika odigrala značajnu ulogu, oni će onda, kako sad stvari stoje, time prepustiti međunarodnu arenu drugim državama, baš kao što je to Kina.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA, NOVAC · Tags: , , , , , , ,