Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Iran prijeti da će blokirati Hormuški tjesnac kao odgovor na pokušaj SAD-a da zaustavi izvoz nafte

Iran prijeti da će blokirati Hormuški tjesnac kao odgovor na pokušaj SAD-a da zaustavi izvoz nafte

hormuski-tjesnacTehran će zatvoriti Hormuški tjesnac i time će učinkovito blokirati sve naftne pošiljke iz Perzijskog zaljeva ako Washington uspije u nastojanju da smanji iranski izvoz nafte, rekao je zapovjednik iranske vojske

“Svaki neprijateljski pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da spriječi trgovinu naftom u Iranu bit će praćen velikim troškovima za njih”, izjavio je Esmal Kowsari, zamjenik zapovjednika vojne baze u Teheranu.

“Ako se zaustavi izvoz nafte iz Irana, nećemo dopustiti da se nafta kroz Hormuški tjesnac izveze u svijet” – rekao je Kowsari, kako navodi Bloomberg.

SAD i Iran već neko vrijeme razmjenjuju velike prijetnje. Iranski predsjednik Hassan Rouhani također je u srijedu upozorio Washington na intervenciju u trgovinu nafte Irana i prijetio SAD-u “posljedicama”, iako nije naveo nikakve posebne mjere.

Neki međunarodni mediji odmah su naglasili na moguće zatvaranje Hormuškog tjesnaca.

Glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva (Centcom), kapetan Bill Urban, odgovorio je kako su američka mornarica i njezini regionalni saveznici spremni zaštititi “slobodu plovidbe i slobodni tok trgovine” u Perzijskom zaljevu.

Najnoviju eskalacija napetosti zapravo je izazvao Brian Hook, direktor američkog State Departmenta za planiranje politike, koji je u ponedjeljak rekao da Washingtonov cilj „da poveća pritisak na iranski režim zapravo smanjuje na nulu njegove prihode od prodaje nafte.”

SAD već sada pozivaju svoje saveznike da prestanu uvoziti iransku naftu do 4. studenog ili će se suočiti sa sankcijama.

Hormuški tjesnac jedan je od najvažnijih strateških svjetskih točaka, poput Gibraltara, osobito kada je u pitanju trgovina naftom.

Oko 30 posto svjetske pomorske trgovine naftom preveze se kroz njega. Iran je tijekom nekoliko godina prijetio da će nekoliko puta blokirati tjesnac, ali još nikad proveo svoje namjere.

Hormuški tjesnac je relativno uski pojas Indijskog oceana između Omanskog zaljeva na jugoistoku i Perzijskog zaljeva na jugozapadu. Sjeverna obala tjesnaca pripada Iranu, a južna Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Omanu
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,