Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Švicarska objavila stvaranje valute koja će imati 100 posto vrijednosti u zlatu

Švicarska objavila stvaranje valute koja će imati 100 posto vrijednosti u zlatu

svicar-zlatoŠvicarska je istaknula planove za stvaranje 100-postotne valute u zlatu u zamjenu za američki papirnati dolar kao svjetske valute

Slijedeći korake Rusije i KIne, Švicarska je odlučila prebaciti se iz vrijednosnih papira američkih dolara na nešto više održivije i suverenije – zlatne poluge.

“Švicarski vladin mirovinski sustav odlučio je promijeniti papirnato zlato u iznosu od 700 milijuna švicarskih franaka u fizičko zlato i pohraniti ga Švicarskoj. 700 milijuna samo je 2 posto ukupne imovine, ali je vrlo iznenađujuć potez” – potvrdio je Claudio Grass, nezavisni savjetnik za plemenite metale.

Fizičko zlato je najbolji način zaštite vrijednosti kao i gomilanje bogatstva već desetljećima. Ako ste sredinom sedamdesetih kupili zlata za 100.000 dolara, čuvanje bez prodaje danas bi vrijedilo više od 2 milijuna dolara” – rekao je analitičar.

“Još jedan čimbenik zašto je mirovinski fond zatražio zamjenu za fizičko zlato jer oni razumiju da papirno zlato samo predstavlja zahtjev za zlatom na visokim tržištima zlata” – objasnio je Grass.

“To je bliže zdravom razumu, kao i to da se osigura da zlato bude pohranjeno u domovini, Švicarskoj, umjesto u Londonu ili SAD-u, što me podsjeća na repatrijaciju središnje banke” – dodao je analitičar.

Grass dodaje da zemlje primjećuju geopolitički pomak sa Zapada na Istok i zato kupuju više pravog zlata umjesto papira temeljenih na američkim dolarima.

“Posljednji geopolitički pomak je započeo s Prvom svjetskom ratom i završio s Drugim svjetskim ratom, stavio je SAD u dominantan položaj jer su one posjedovale i pohranile 70 posto zlatnih rezervi slobodnog svijeta. Ovo je također jedan od glavnih razloga zašto su Amerikanci prisvojili naziv Carstva od Britanaca. Sada možemo svjedočiti još jednom geopolitičkom pomaku moći, sa usponom Istoka” – rekao je.

Globalni teret duga i dalje raste, dok je više od 65 posto svih monetarnih rezervi na ovom planetu u američkim dolarima, primjećuje Grass.

“Držanje fizičkog zlata definitivno je najbolja zaštita od svih vrsta novčanog rizika, ali iz perspektive središnje banke definitivno je najbolja zaštita od slabljenja dolara koji je na putu da dosegne svoju neizravnu pravu vrijednost koja je nula” – rekao je.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , ,