Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » PAMETNI PREPPER: Češnjak je ultimativna superhrana za preživljavanje u slučajevima katastrofe

PAMETNI PREPPER: Češnjak je ultimativna superhrana za preživljavanje u slučajevima katastrofe

cesnjak-stolČešnjak je popularan širom svijeta, jer je začin pun okusa i svestrano povrće s mnogim zdravstvenim prednostima

Čak i kada se dogodi katastrofa, pažljivo pripremljeni češnjak ima nevjerojatne koristi.

Različite zdravstvene prednosti češnjaka

1. Češnjak može uravnotežiti lipide u krvi i smanjiti rizik od srčanog udara i moždanog udara – Češnjak može pomoći u smanjenju kolesterola i triglicerida lipoproteina niske gustoće (LDL), uglavnom inhibiranjem ključnog enzima kojeg jetra koristi za stvaranje kolesterola. Češnjak također može smanjiti mogućnost da lipidi u krvi uzrokuju aterosklerozu i srčane bolesti podizanjem razine kolesterola visoke gustoće lipoproteina (HDL) i smanjenjem oksidacije kolesterola LDL koji stvara naslage u arterijama.

2. Češnjak može regulirati šećer u krvi kod dijabetičara – Dijabetičari imaju kronično visok šećer u krvi, a to može uzrokovati oštećenje krvnih žila. Sa visokom razinom šećera u krvi, dijabetičari su izloženi riziku od različitih zdravstvenih problema poput sljepoće, srčanog udara, zatajenja bubrega i još mnogo toga. Smanjenje šećera u krvi pomaže u smanjenju dobivanja ovih bolesti, a pacijenti uzimaju različite vrste lijekova za ovo stanje. Češnjak je bolja opcija jer je prirodni lijek bez štetnih nuspojava.

3. Češnjak može smanjiti krvni tlak – Visoki krvni tlak (hipertenzija) uzrokuje dodatni stres na krvne žile. U vrijeme hipertenzije može dovesti do teških zdravstvenih stanja kao što su ateroskleroza, srčana bolest i moždani udar. Hipertenzija može izravno oštetiti krvne žile, što dovodi do sljepoće i zatajenja bubrega. Hipertenzija, također poznata kao “tihi ubojica”, također se pogoršava stresom. Srećom, češnjak može pomoći u liječenju hipertenzije snižavanjem sistoličkog krvnog tlaka ili tlaka u arterijama tijekom kontrakcije srčanog mišića.

Istraživanja o zdravstvenim prednostima češnjaka

Neke studije su pokazale da češnjak sadrži određene spojeve s snažnim antitumorskim djelovanjem u staničnoj kulturi i testovima na životinjama. Ali, to znači da biljka, bilo kao hrana ili kao dodatak prehrani, ima snažna antikancerogena svojstva?

Postoje i izvještaji koji sugeriraju da češnjak može ojačati imunološke funkcije. Češnjak može potaknuti aktivnosti nekih imunoloških stanica, dok neki spojevi u češnjaku mogu simulirati spojeve koji služe imunološkom sustavu da komunicira sa svojim različitim dijelovima tijela.

Istraživanje je također pokazalo da postoje spojevi u češnjaku koji mogu zaustaviti mikrobni rast. To podrazumijeva da češnjak doista može pojačati imunološki sustav. No, teško je utvrditi jesu li ti efekti pouzdani jer nisu aktivni u 100 posto vremena.

Na primjer, testovi na laboratorijskim kulturama bili su obećavajući, ali jedući češnjak nije imao nikakvog utjecaja na žene s gljivičnom vaginalnom infekcijom.

Bez obzira na nepotvrđene zdravstvene koristi češnjaka, povrće još uvijek može učinkovito regulirati lipie u krvi, krvni tlak i šećer u krvi. Ako se konzumira redovito, češnjak može pomoći više od polovice građana starijih od 50 godina, i više od 30 posto odraslih osoba općenito.

Čak i ako se rezultati razlikuju kada je riječ o tim zdravstvenim prednostima, studije na češnjaku i njegovi učinci dali su statistički značajne rezultate unatoč malim uzorcima i dobrim placebo kontrolama. To ukazuje na činjenicu da je češnjak uistinu moćan kao što sugerira njegov ugled.

Kada dođe do katastrofe, svaki prepper može učiniti sebi dobro kultivirajući češnjak u svojim vrtovima i pohraniti ga u svoje zalihe hrane.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,