Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘Koristit ćemo ih ako bude potrebno’: Erdogan kaže kako Turska nije kupila S-400 od Rusije ‘kako bi ih držala u skladištu’

‘Koristit ćemo ih ako bude potrebno’: Erdogan kaže kako Turska nije kupila S-400 od Rusije ‘kako bi ih držala u skladištu’

turska-raketeTurska nije nabavila ruske sustave protuzračne obrane S-400 kako bi sakupljali prašinu, nego da ih koriste, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodajući kako bi kupnja trebala smanjiti ovisnost Ankare o američkoj opskrbi oružjem

“Nećemo kupiti S-400 i staviti ih u skladište. Koristit ćemo ih ako bude potrebno” – izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kako ga citira dnevnik Hurriyet.

“Ovo je obrambeni sustav. Što ćemo s njim ako ne koristimo ovaj obrambeni sustav?” – upitao je on.

Turska je već dugo bila u pregovorima o otkupu američkih protuzračnih sustava Patriot, a na proces su utjecale promjene vjetrova u tursko-američkim odnosima.

“Hoćemo li ponovno ovisiti o SAD-u” – nastavio je turski vođa. “Kad smo ih godinama tražili od njih, odgovor koji su nam davali bio je: Kongres SAD-a ne dopušta.”

“Umorni smo od ovoga” – izjavio je. U međuvremenu, Rusija je odgovorila na turski zahtjev za prodajom S-400 “s prilično privlačnom ponudom” – rekao je turski vrh. “Rekli su da ćemo čak ući u zajedničku proizvodnju. A što se tiče zajmova, oni su nam ponudili prilično dobre uvjete kreditiranja.”


T-400 Triumf je sada najnapredniji ruski protuzračni obrambeni sustav, namijenjen za uništavanje zračnih ciljeva na udaljenosti do 400 km, i balističkih raketa na udaljenosti do 60 km. Jedinica raketnih sustava S-400 se može baviti sa 36 antenskih ciljeva istovremeno.

Moskva i Ankara su potpisali sporazum od 2,5 milijarde dolara o nabavi najnaprednijeg obrambenog sustava S-400 Triumpha od Rusije (poznatog u NATO-u kao SA-21 Growler) u prosincu. Rusija je pristala ubrzati isporuke sustava, budući da je Turska podnijela ogroman pritisak od strane SAD-a koji je pokušao blokirati trgovinu.

“Kao odgovor na zahtjev naših turskih partnera da ubrzamo izvorno planirane uvjete isporuke, mi smo pozitivno reagirali” – izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov ranije u ožujku.

Odlučio je ne objaviti bilo kakve rokove, samo je rekao kako je provedba sporazuma trgovine S-400 među pitanjima “o kojima praktično raspravljaju stručnjaci i ona nisu za javno objavljivanje.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,