Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Sjeverna Makedonija’: Balkanska republika promijenila ime nakon 26 godina spora s Grčkom

‘Sjeverna Makedonija’: Balkanska republika promijenila ime nakon 26 godina spora s Grčkom

sjeverna-makedonijaMakedonija je pristala promijeniti svoje ime u Sjevernu Makedoniju kako bi okončala desetljećima dug spor s Grčkom, što između ostalog sprečava ulazak bivše jugoslavenske republike u EU i NATO

“Makedonija će se zvati Republika Sjeverna Makedonija ili Severna Makedonija” – priopćio je u utorak Zoran Zaev, premijer te zemlje.

Novi će naziv biti korišten na domaćem i međunarodnom planu, dok će Makedonija donijeti relevantnu izmjenu svog Ustava, dodao je Zaev.

Najava je došla nakon telefonskih razgovora s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom u utorak. Tsipras je kazao kako je Atena zaključila “dobar posao koji pokriva sve preduvjete koje je postavila grčka strana”, kako je rekao predsjednika Grčke, Prokopis Pavlopoulos, o rezultatima pregovora.

Razdoblje spora između Atene i Skoplja traje od 1991. godine, kada se Makedonija odvojila od Jugoslavije i proglasila neovisnost.

Grčka je tvrdila da je susjedna zemlja nazivom Republika Makedonija objavila teritorijalne pretenzije grčke sjeverne pokrajine, također nazvane Makedonija.

Zbog spora oko imena, Grčka je stavila veto na pokušaj Skoplja da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u. Zemlja je također prihvaćena u UN-u 1993. godine kao Bivša jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).

Novi naziv Makedonije bit će stavljen na referendum, koji će se održati u jesen. Također ga moraju ratificirati i makedonski i grčki parlamenti.

Međutim, izglasavanje imena “Sjeverna Makedonija” u grčkom parlamentu moglo bi postati problem jer je većina stranaka prethodno odbacila bilo kakve kompromise na tu temu.

“Ne slažemo se i nećemo glasati za bilo kakav dogovor, uključujući ime “Makedonija”, rekao je Panos Kammenos, grčki ministar obrane i šef desnice Neovisne grčke stranke.

Zastupnici parlamenta su potpomognuli popularno mišljenje dok je u veljači stotine tisuća Grka marširalo u znak prosvjeda protiv upotrebe naziva “Makedonija” susjedne zemlje. U Makedoniji je u proljeće bilo skupova koji su tražili da se ime zemlje ostavi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,