Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Trump najavio zamrzavanje američkih vojnih vježbi s Južnom Korejom nakon summita sa Kimom

Trump najavio zamrzavanje američkih vojnih vježbi s Južnom Korejom nakon summita sa Kimom

vojne-vjezbe-korejaSjedinjene Države zaustavljaju vojne vježbe s Južnom Korejom, dok se pregovori između Washingtona i Pyongyanga nastavljaju, priopćio je Donald Trump nakon sastanka s čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom

Opisujući vježbe kao “ratne igre”, Trump je rekao da su vježbe bile “vrlo skupe” i zahtijevale da američki bombarderi “lete iz Guama” – praksa koju je opisao kao “provokativnu”.

Govoreći o velikom američkom vojnom kontingentu u Južnoj Koreji, predsjednik je rekao da će biti idealno “dovesti ih kući, ali to trenutno nije dio plana. Ali ćemo zaustaviti ratne igre.”

Američki predsjednik objavio je priopćenje nakon završetka povijesnog summita sa sjevernokorejskim liderom u Singapuru. Trump je zahvalio Kimu nakon petosatnog sastanka “za prvi pametan korak prema svjetloj novoj budućnosti za svoje građane”.

Američka vojska u Koreji (USFK) nije primila nove direktive Pentagona glede zajedničkih vježbi, izjavio je glasnogovornik USFK-a, pukovnik Jennifer Lovett.

Američke snage i dalje čekaju “smjernice za izvršenje ili prestanak obuke”, rekao je Lovett u priopćenju u utorak, dodajući kako će se zajedničke vježbe “nastaviti prema našim vojnim planovima dok ne dobijemo ažurne smjernice Ministarstva obrane.”

Zajedničke vojne vježbe SAD-Južne Koreje su zakomplicirale krhke pregovore na Korejskom poluotoku. Pyongyang je otkazao razgovore na visokoj razini sa Seulom u svibnju zbog vojnih vježbi naziva “Max Thunder” između Južne i SAD-a.

Sjever je opisivao vježbe kao probu za invaziju na Koreju i provokaciju usred zagrijavanja međukorejskih prijateljskih veza.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,