Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znanost potvrdila: Soda bikarbona se može koristiti za liječenje različitih autoimunih bolesti

Znanost potvrdila: Soda bikarbona se može koristiti za liječenje različitih autoimunih bolesti

soda-zdravljeSoda bikarbona je jedna od najpotrebnijih stvari u kuhinji, u to nema sumnje

Bez obzira na to da li ju koristite za pečenje, kao prirodno sredstvo za pranje lonaca ili posuđa, ili kao deodorant, popis načina na koje možete koristiti sodu bikarbonu u kući i oko nje je doista beskrajan.

Ali jeste li znali da soda bikarbonae (također poznata kao natrijev bikarbonat ili NaHCO3) ima široku paletu medicinske primjene?

Ona je posebno korisna za liječenje zdravtsvenih stanja kao što je artritis, ali kao što možete nagađati – soda bikarbona ima razne primjene diljem, kako u kući tako i u zdravstvu.

Čak i Nacionalni institut za zdravstvo nedavno je financirao istraživanja o prednostima natrijevog bikarbonata kod osoba s reumatskim artritisom – a rezultati su bili zapanjujući. Ispada da pijenje otopine sode bikarbone može pomoći u smanjenju upala po cijelom tijelu, ali kako?

Studija otkriva da soda bikarbona napada upalu

Znanstvenici sa Sveučilišta Augusta na medicinskom fakultetu u Georgiji krenuli su istražiti moguće prednosti i način djelovanja kada je u pitanju sposobnost sode bikarbone u borbi protiv upale. Tim je objavio svoje nalaze u časopisu Journal of Immunology

Ne samo da su znanstvenici testirali prednosti sode kod glodavaca, ljudski subjekti s reumatoidnim artritisom također su pokazali poboljšanja sa tretmanom sode bikarbone.

Kao što je objavljeno na portalu Science Daily, konzumiranje otopine sode bikarbone “postaje okidač za želudac da proizvodi više kiselina za probavljanje sljedećeg obroka i za malo-proučavane mezotelijalne stanice koje se nalaze u slezeni, organu veličine šake, kojima se kaže s tim da nema potrebe proizvesti imunološki odgovor.”

Slezena je ključni dio imunološkog sustava; ona djeluje kao krvni filtar i pohranjuje i neke imunološke stanice, poput makrofaga. Znanstvenici su otkrili prije jednog desetljeća da mezotelijalne stanice također igraju ulogu u imunološkoj reakciji u tijelu.

Mezotelijelne stanice pokrivaju unutrašnjost i vanjštinu naših organa. Pokrov ima otvore slične prstima pod nazivom “mikrovili” koji su sposobni osjetiti tjelesnu okolinu – i upozoravaju organe koje pokrivaju kada je u blizini “opasnost” (poput patogena), izazivajući imunološku reakciju.

Dr. Paul O’Connor, liječnik za bubrege u Odjelu za fiziologiju MCG-a na Sveučilištu Augusta i autor studije, objasnio je da soda bikarbona u osnovi govori tijelu: “Najvjerojatnije da hamburger nije bakterijska infekcija” i da nema potrebe za alarmom.

“Svakako pijenje bikarbonata utječe na slezenu i mislim kroz mezotelijalne stanice”, objasnio je O’Connor.

U svojim istraživanjima, tim je utvrdio da pijenje otopine sode bikarbone u periodu od dva tjedna uzrokuje da se populacija makrofaga u krvi pomakne od protuupalnih “M1″ stanica do protuupalnih M2 stanica.

Soda bikarbona štiti od više od samog artritisa

Kao što istraživači ističu, kod glodavaca, prednosti sode bikarbone su testirane protiv jednog od najopasnijih bubrežnih bolesti: kisele krvi. Dr. O’Connor tvrdi da je povećana kiselost krvi povezana s bubrežnom bolesti te “vodi cijeli sustav prema propustu”.

U kliničkim ispitivanjima, soda bikarbona je tako uspješna u smanjenju kiselosti krvi koja se sada nudi kao lijek za pacijente.

Istraživanja su pokazala da uzimanje sode bikarbone usporava napredovanje bolesti bubrega. Slično je i sa pacijentima s artritisom, studije pokazuju da se te prednosti očituju kao posljedica smanjenja M1 stanica i povećanja M2 stanica.

“Pomak od upalnih do protuupalnog profila događa se posvuda. Vidjeli smo ga u bubrezima, vidjeli smo ga u slezeni, sada ga vidimo u perifernoj krvi” – komentirao je O’Connor.

Poput mnogih drugih alternativnih lijekova, čini se da su prednosti sode bikarbone beskrajne.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,