Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znanost potvrdila: Soda bikarbona se mo┼że koristiti za lije─Źenje razli─Źitih autoimunih bolesti

Znanost potvrdila: Soda bikarbona se mo┼że koristiti za lije─Źenje razli─Źitih autoimunih bolesti

soda-zdravljeSoda bikarbona je jedna od najpotrebnijih stvari u kuhinji, u to nema sumnje

Bez obzira na to da li ju koristite za pe─Źenje, kao prirodno sredstvo za pranje lonaca ili posu─Ĺa, ili kao deodorant, popis na─Źina na koje mo┼żete koristiti sodu bikarbonu u ku─çi i oko nje je doista beskrajan.

Ali jeste li znali da soda bikarbonae (tako─Ĺer poznata kao natrijev bikarbonat ili NaHCO3) ima ┼íiroku paletu medicinske primjene?

Ona je posebno korisna za lije─Źenje zdravtsvenih stanja kao ┼íto je artritis, ali kao ┼íto mo┼żete naga─Ĺati – soda bikarbona ima razne primjene diljem, kako u ku─çi tako i u zdravstvu.

─îak i Nacionalni institut za zdravstvo nedavno je financirao istra┼żivanja o prednostima natrijevog bikarbonata kod osoba s reumatskim artritisom – a rezultati su bili zapanjuju─çi. Ispada da pijenje otopine sode bikarbone mo┼że pomo─çi u smanjenju upala po cijelom tijelu, ali kako?

Studija otkriva da soda bikarbona napada upalu

Znanstvenici sa Sveu─Źili┼íta Augusta na medicinskom fakultetu u Georgiji krenuli su istra┼żiti mogu─çe prednosti i na─Źin djelovanja kada je u pitanju sposobnost sode bikarbone u borbi protiv upale. Tim je objavio svoje nalaze u ─Źasopisu Journal of Immunology

Ne samo da su znanstvenici testirali prednosti sode kod glodavaca, ljudski subjekti s reumatoidnim artritisom tako─Ĺer su pokazali pobolj┼íanja sa tretmanom sode bikarbone.

Kao ┼íto je objavljeno na portalu Science Daily, konzumiranje otopine sode bikarbone “postaje okida─Ź za ┼żeludac da proizvodi vi┼íe kiselina za probavljanje sljede─çeg obroka i za malo-prou─Źavane mezotelijalne stanice koje se nalaze u slezeni, organu veli─Źine ┼íake, kojima se ka┼że s tim da nema potrebe proizvesti imunolo┼íki odgovor.”

Slezena je klju─Źni dio imunolo┼íkog sustava; ona djeluje kao krvni filtar i pohranjuje i neke imunolo┼íke stanice, poput makrofaga. Znanstvenici su otkrili prije jednog desetlje─ça da mezotelijalne stanice tako─Ĺer igraju ulogu u imunolo┼íkoj reakciji u tijelu.


Mezotelijelne stanice pokrivaju unutra┼ínjost i vanj┼ítinu na┼íih organa. Pokrov ima otvore sli─Źne prstima pod nazivom “mikrovili” koji su sposobni osjetiti tjelesnu okolinu – i upozoravaju organe koje pokrivaju kada je u blizini “opasnost” (poput patogena), izazivaju─çi imunolo┼íku reakciju.

Dr. Paul O’Connor, lije─Źnik za bubrege u Odjelu za fiziologiju MCG-a na Sveu─Źili┼ítu Augusta i autor studije, objasnio je da soda bikarbona u osnovi govori tijelu: “Najvjerojatnije da hamburger nije bakterijska infekcija” i da nema potrebe za alarmom.

“Svakako pijenje bikarbonata utje─Źe na slezenu i mislim kroz mezotelijalne stanice”, objasnio je O’Connor.

U svojim istra┼żivanjima, tim je utvrdio da pijenje otopine sode bikarbone u periodu od dva tjedna uzrokuje da se populacija makrofaga u krvi pomakne od protuupalnih “M1″ stanica do protuupalnih M2 stanica.

Soda bikarbona štiti od više od samog artritisa

Kao ┼íto istra┼żiva─Źi isti─Źu, kod glodavaca, prednosti sode bikarbone su testirane protiv jednog od najopasnijih bubre┼żnih bolesti: kisele krvi. Dr. O’Connor tvrdi da je pove─çana kiselost krvi povezana s bubre┼żnom bolesti te “vodi cijeli sustav prema propustu”.

U klini─Źkim ispitivanjima, soda bikarbona je tako uspje┼ína u smanjenju kiselosti krvi koja se sada nudi kao lijek za pacijente.

Istra┼żivanja su pokazala da uzimanje sode bikarbone usporava napredovanje bolesti bubrega. Sli─Źno je i sa pacijentima s artritisom, studije pokazuju da se te prednosti o─Źituju kao posljedica smanjenja M1 stanica i pove─çanja M2 stanica.

“Pomak od upalnih do protuupalnog profila doga─Ĺa se posvuda. Vidjeli smo ga u bubrezima, vidjeli smo ga u slezeni, sada ga vidimo u perifernoj krvi” – komentirao je O’Connor.

Poput mnogih drugih alternativnih lijekova, ─Źini se da su prednosti sode bikarbone beskrajne.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,