Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » STRAH OD TERORIZMA: Francuska zabranjuje velike ekrane na trgovima i ulicama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva

STRAH OD TERORIZMA: Francuska zabranjuje velike ekrane na trgovima i ulicama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva

ekran-nogometDok se ljudi širom svijeta pripremaju za gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva sljedeći mjesec, francuski navijači morat će to učiniti privatno kod kuće ili u kafićima

Zemlja je zabranila velike zaslone na javnim prostorima, navodeći zabrinutost od terorista.

“Podsjećam sve javno izabrane dužnosnike na činjenicu da su “veliki ekrani” potpuno zabranjeni na javnim prostorima”, izjavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u utorak, navodi AFP.

Nadalje, navelo je da će se iste sigurnosne mjere koje su korištene na prvenstvu Euro 2016., održanom u Francuskoj, biti raspoređene tijekom Svjetskog kupa zbog “trenutne klime terorističkih prijetnji”.”

Iako se na ulicama ne smiju postavljati veliki ekrani, izjava kaže da gradski dužnosnici mogu organizirati svoje zone sa velikim ekranima. Međutim, “ti prijenosi će biti organizirani pod njihovom odgovornošću, mogu se održati samo na zatvorenim ili strogo kontroliranim područjima”.

Ta područja uključuju stadione, sportske dvorane i konferencijske centre, od kojih bi sve trebale imati “veliku sigurnosnu prisutnost” o “trošku organizatora”. FIFA Svjetski kup održat će se u Rusiji od sredine lipnja do sredine srpnja.

Francuska je na oprezu više od tri godine, nakon terorističkih napada u siječnju 2015. godine, u kojoj je poginulo 17 osoba u Parizu. U studenom iste godine, napadi u i oko glavnog grada Francuske odnijeli su živote 130 ljudi.

Međutim, napori zemlje da zaštite građane od daljnjih napada kritizirani su od skupina za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da krše slobodu građana.

Jedan od najkontroverznijih poteza bio je u listopadu, kada je Francuska odobrila protuteroristički zakon za zamjenu dvogodišnjeg izvanrednog stanja.

Taj zakon daje policiji šire ovlasti za prikupljanje podataka i nadzor, potičući UN-ove stručnjake za ljudska prava da izraze zabrinutost zbog toga što će ograničiti građanske slobode.

U međuvremenu, dužnosnici kažu kako teroristička prijetnja u Francuskoj neće ubrzo završiti, dok je javni tužitelj u Parizu naveo u siječnju kako prijetnja ostaje “na vrlo visokoj razini”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,