Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Facebook potvrdio da je masivni špijunski stroj koji bilježi vaše razgovore i krši vašu privatnost

Facebook potvrdio da je masivni špijunski stroj koji bilježi vaše razgovore i krši vašu privatnost

fb-zuckFacebook je još jednom na čelu polemika i optužen za špijuniranje korisnika koji koriste aplikacije

Sudski spor u Kaliforniji navodi da je dječak društvenih medija svoje aplikacije koristio za prikupljanje informacija o svojim učiteljima i prijateljima – uključujući čitanje njihovih poruka, praćenje njihove lokacije i čak pristupanje fotografijama na njihovim mobilnim telefonima.

Bivša ‘startup’ tvrtka Six4three je bila uključena u pravu Pandorinu kutiju slučaja protiv Facebooka već otprilike dvije godine.

A najnovija otkrića iz tužbe tvrtke Six4three navodi da se Facebook već neko vrijeme bavi masovnim nadzorom korisnika.

Jedan sudski dokument navodno tvrdi: “Facebook je nastavio nadzirati i provoditi načine za praćenje lokacije korisnika, praćenje i čitanje njihovih tekstova, pristup i snimanje mikrofona na njihovim telefonima, praćenje i korištenje konkurentskih aplikacija na njihovim telefonima, i praćenje i nadziranje njihovih poziva.”

To zvuči dakako kao špijuniranje, zar ne? No, naravno, glasnogovornik Facebooka ukorio je tu optužbu, navodeći da tvrdnje tvrtke Six4three “nemaju nikakvih temelja, i da ćemo se i dalje snažno braniti”.

Prema The Guardianu, tvrdnje o Facebookovim neskrivenim špijunskim naporima pojavljuju se u siječanjskom izdanju – kao peti izmijenjeni prigovor tvrtke Six4three. Dokument također navodi da je Facebook prikupljao sve podatke za “komercijalne svrhe”.

Glavnina pojedinosti o Faceookovom nadzoru redaktirana je iz sudskih dokumenata; prema web stranicama društvenih medija, to su “povjerljivi poslovni problemi”.

Bez obzira jesu li ti propusti više ili manje kao tiho priznanje krivnje, tek treba odrediti. No, Facebook je doživio masovne kritike zbog mogućih napada na privatnost korisnika u prošlosti.

Optužbe

Kao što The Guardian objašnjava, Six4three je tužio Facebook zbog neuspjeha aplikacije nazvane Pikinis, koja bi korisnicima omogućila da gledaju fotografije svojih prijatelja u kupaćim kostimima.

Tvrtka navodi: “Kompanija za društvene medije mami programere i investitore na platformu tako što ih namjerno obmanjuje u svezi sa kontrolom podataka i postavkama privatnosti”.

I u njihovu dokumentu iz siječnja, Six4three također navodi da su društveni mediji dragovoljno “opsežno pratili korisnike, ponekad bez pristanka”.

Navodno je Facebook sakupljao metapodatke i sadržaj iz tekstualnih poruka svojih korisnika koji su koristili Android telefone. Facebook može pristupiti većini fotografija, uključujući i one koje nisu bile prenesene na Facebook na iPhone-u – prema tužbi.

Prigovor tvrdi: “Facebook je javno objavio da čita tekstualne poruke kako bi lakše autentificirao korisnike … ali ta djelomična objava nije točno naznačila vrstu podataka kojima je Facebook pristupio, vremenskom okviru preko kojeg je pristupio i razlozi za pristup podacima tim korisnicima Android telefona.”

“Facebook je koristio ove podatke kako bi osigurao određene Facebook proizvode i ima nepoštenu konkurentsku prednost nad drugim društvenim aplikacijama na Facebook Platformi”, navodi dalje.

Nedavno je Facebook izašao u javnost i priznao da su skenirali korisničke tekstualne poruke – ali tvrde da su to učinili samo uz suglasnost i s ciljem zaštite. No, dnevnik The Guardian izvještava da je u nekim slučajevima Facebook sakupljao poruke bez obavještavanja korisnika.

U kombinaciji s njihovim sklonostima za cenzuriranje konzervativnih glasova u javnosti, čini se da Facebook jednostavno ne može izbjeći i sakriti popis svojeg prljavog rublja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,