Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Čudo Iz Maroka: 9 Milijardi Dolara Vrijedna Solarna Elektrana Uskoro Kreće S Radom

Čudo Iz Maroka: 9 Milijardi Dolara Vrijedna Solarna Elektrana Uskoro Kreće S Radom

solarni-marokoKompleks Noor nije ime futurističke svemirske postaje, ali je budućnost. Radi se o najvećoj solarnoj elektrani na svijetu koja koristi koncentriranu sunčevu snagu, a gradi se, zapravo dobrim dijelom je već izgrađena, u marokanskoj pustinji, nedaleko grada Ouarzazate

Prva faza, Noor 1, u pogonu je od veljače 2016. godine, dok su druge dvije faze u završnim etapama i trebale bi započeti s radom do kraja ove godine, piše CNN.

Primjera radi, samo Noor 3 ima 7400 zrcala, od kojih je svako približne veličine teniskog terena.

Ukupni kapacitet Noora iznosit će 580 megawatta, što ujedno znači i da će ovo biti uvjerljivo najveća solarna elektrana koja za prikupljanje sunčeve energije ne koristi fotoćelije, već zrcala.

Kada cijeli kompleks bude dovršen, u njemu će se proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 1,1 milijuna ljudi, a procjenjuje se i da će emisije ugljikova dioksida (CO2) smanjiti za 760 tisuća tona godišnje.

Radi se o sofisticiranoj tehnologiji koja, iako je skuplja za izgradnju, dugoročno postaje isplatljivija jer omogućuje pohranu energije za noći te oblačne dane.

Zrcala privlače sunčevu svjetlost i zagrijavaju tekućinu od otopljene soli, koja zatim u kombinaciji s vodom doseže 400 stupnjeva, a od toga dobivena para pokreće turbinu i tako generira električnu energiju.

Vrijednost cjelokupnog projekta, prema The Guardianu, iznosi devet milijardi dolara, a u financiranje su se, između ostalih, priključili i Svjetska banka, Europska investicijska banka te Fond za čistu tehnologiju. Maroko se s Noorom svakako upisao na svjetsku kartu suvremenog i inovativnog korištenja obnovljivih izvora energije.

Što više investirate u ove tehnologije, one postaju jeftinije i pristupačnije – objasnio je jedan od inženjera koji radi na projektu, Tariq Bourquouquou.

Trenutno se Maroko gotovo u potpunosti oslanja na uvezena fosilna goriva, koja danas zadovoljavaju 97 posto njihovih energetskih potreba, no ti bi se omjeri uskoro mogli početi značajno mijenjati.

Naime, kako piše The Guardian, ova sjevernoafrička država planira do 2020. godine 42 posto svoje energije generirati iz obnovljivih izvora, a još deset godina dalje u budućnosti namjeravaju u potpunosti preokrenuti omjere te više od pola (52 posto) energije dobivati iz obnovljivih izvora.

Kompleks Noor ovdje će sigurno igrati važnu ulogu. Maroko je stoga jedan od afričkih lidera u iskorištavanju čiste energije, a budući da se upravo u Sjevernoj Africi nalazi ogromni potencijal za prikupljanje i iskorištavanje solarne energije, nadajmo se da će uskoro dobiti i pozitivnu konkurenciju.
 

 
(novac.jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,