Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » U ATMOSFERI SE PONOVNO ‘POVEĆAVA’ RAZINA OPASNOG SPOJA KOJI ŠTETI OZONU: Amerika za to optužila Kinu, a sama je najveći zagađivač na svijetu

U ATMOSFERI SE PONOVNO ‘POVEĆAVA’ RAZINA OPASNOG SPOJA KOJI ŠTETI OZONU: Amerika za to optužila Kinu, a sama je najveći zagađivač na svijetu

ozon-zemljaAutori studije kažu da to znači da je proizvodnja CFC-11 u istočnoj Aziji opet povećana. Čudno je kako ta mjerenja dolaze baš u ovom trenutku velikog sukoba Amerike i Kine

Znanstvenici su u atmosferi otkrili vrlo visoku razinu spoja CFC-11, klorofluorugljika vrlo štetnog za ozonski sloj.

CFC-11 je zabranjen Protokolom iz Montreala 1987. godine otkada se njegova razina drastično smanjivala sve do 2012. No od te je godine taj pad usporio za 50 posto.

Znanstvenici su sada pronašli dokaze da novi nelegalni izvori CFC-11 postoje u istočnoj Aziji.

To bi moglo ponovno ugroziti tek oporavljeni ozonski omotač i pogoršati klimatske promjene. Postavlja se pitanje, da li “klimatske promjene” nisu dovoljno loše i katastrofalne kakvima ih opisuju klimatski alarmisti koji siju strah i paniku?

CFC-11 je poznat i kao trikloroflourmetan i jedan je od brojnih spojeva originalno razvijenih za upotrebu u hladnjacima tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća.

Također se koristio i u raznim aerosolnim sprejevima i otapalima.

No nakon nekoliko desetljeća znanstvenici su ustanovili da se CFC raspada u atmosferi pri čemu se oslobađaju atomi klora koji uništavaju molekule ozona u Zemljinom omotaču.

To je bio razlog što se iznad Antarktike stvorila velika rupa u ozonskom omotaču što je pak dovelo do usvajanja Protokola iz Montreala čime je u devedesetima CFC-11 zabranjen u razvijenim zemljama, a u ostatku svijeta do 2010.

Kako je proizvodnja CFC-11 prestala, postojeće količine postupno su se oslobodile u atmosferu i razgradile se.

U međuvremenu, znanstvenici su nastavili pažljivo motriti stanje ozona kako bi bili sigurni da se sve razvija prema planu.

No sada se pojavljuju sumnje u to da se ozonski omotač potpuno oporavio. Izvještaj od prošle godine kaže da proizvodnja novih količina CFC-11 koči oporavak ozona.

Studija objavljena u srijedu pokazuje da se količina CFC-11 postupno smanjivala sve do 2012. kad je taj pad znatno usporen i to za čak 50 posto.

Autori studije kažu da je to možda zbog ispuštanja kemikalije iz postojećih količina ili zbog toga što se prilikom proizvodnje nekih drugih kemikalija CFC-11 slučajno pojavljuje kao nusproizvod.

2013. opservatorij Mauna Loe na Havajima javio je da su primijećene povećane razine CFC-11.

#Autori studije kažu da to znači da je proizvodnja CFC-11 u istočnoj Aziji opet povećana.

‘Naša mjerenja obavljena su izdaleka, no više informacija ćemo imati i nakon što ljudi u toj regiji obave i objave svoja mjerenja’, kaže doktor Stephen Montzka iz američke Nacionane oceanske i atmosferske administracije (NOAA).

‘Proizvodnja bilo koje kemikalije koja šteti ozonu, prema pravilima Protokola iz Montreala mora se prijaviti odjelu za praćenje ozona, a proizvodnja takvih kemikalija na globalnoj razini trenutno je nepostojeća, čak i kad se radi o CFC-11 kao nusproizvodu.’

Znanstvenici sada nastoje otkriti koji bi motiv netko mogao imati za nedozvoljenu proizvodnju opasne kemikalije.

Naglašavaju činjenicu da bi zbog zabrane proizvodnje sporne kemikalije prije osam godina, svaka industrija morala prijeći na neku alternativnu supstancu.

‘Rezultati su prilično razočaravajući. Nisam očekivala da bi se ovo moglo dogoditi’, kaže doktorica Michaela Hegglin sa Sveučilišta Reading.

‘Nove supstance koje zamjenjuju CFC-11, nekim su zemljama možda nedostupne ili preskupe. Nadam se da međunarodna zajednica može izvršiti pritisak na zemlje istočne Azije, možda Kinu, te da se može ustanoviti odakle taj novi CFC-11 dolazi. Moraju im jasno dati do znanja da to neće proći.’

Autori studije, inače objavljene u časopisu Nature, kažu da se, iako CFC-11 u atmosferi može opstati i do 50 godina, sveukupna količina klora ipak smanjuje.

No to bi se moglo promijeniti ako se ne poduzmu nikakve akcije u pogledu novih emisija CFC-11.

‘Ako emisija novih kemikalija ne prestane, sav trud na oporavku ozonskog omotača mogao bi se poništiti za manje od deset godina’, kaže doktor Monzka.

Osim toga, to bi moglo utjecati i na porast globalne temperature.

Znanstvenici kažu da su sistemi za rano uzbunjivanje u slučaju detekcije spojeva štetnih za ozon sve učinkovitiji kako se sve više zemalja uključuje u njihov rad.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , ,