Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » TURSKA POZIVA NA DOVOĐENJE IZRAELA PRED MEĐUNARODNI KAZNENI SUD U HAAGU ZBOG MASAKRA U GAZI

TURSKA POZIVA NA DOVOĐENJE IZRAELA PRED MEĐUNARODNI KAZNENI SUD U HAAGU ZBOG MASAKRA U GAZI

ERDOGAN-SUDTurska je predložila da Palestina apelira na Međunarodni kazneni sud zbog izraelskih akcija u Gazi, rekavši da “zločine protiv čovječnosti” ne bi trebali ostati bez odgovora javnosti

Tel Aviv je kazao kako će Turska tamo prva doći.

“Izrael bi trebao biti odveden pred Međunarodni kazneni sud (za ubojstva Palestinaca). Budući da treće strane to ne mogu učiniti, Palestina treba to pokrenuti” – izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu državnoj televiziji TRT Haber, upućujući na nedavnu ekploziju nasilja u pojasu Gaze.

Ankara sada razmatra kakvu pravnu akciju može poduzeti protiv Izraela, rekao je diplomat, przivajući upotrebu prave municije izraelske vojske protiv civila – zločinom. “Taj bi zločin protiv čovječnosti trebala proučiti nezavisna komisija, a Izrael bi trebao objasniti svoje postupke pred zakonom” – dodao je Cavusoglu.

Uzvraćajući natrag na tursku izjavu, Yuval Steinitz, ministar za nacionalnu infrastrukturu, energetiku i vodu Izraela, izjavio je kako je Turska “zrela” da se pojavi na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) mnogo prije Izraela.

Podsjećajući na tursku represiju Kurda, izjavio je izraelski radio Kan Bet da “oni koji žive u staklenim kućama ne bi smjeli bacati kamenje”.

Ranije ovog tjedna masovni prosvjedi su bjesnili na pojasu Gaze protiv službene inauguracije američkog veleposlanstva u Jeruzalemu. Najmanje 60 Palestinaca je ubijeno uz pomoć metaka i suzavca izraelske vojske, dok je više od 2.700 prosvjednika ozlijeđeno.

Izraelski zamjenik ministra zdravstva odgovorio je kako vlasti zemlje nisu odobrile evakuaciju ranjenika od strane Turske koja je poslala zrakoplov, no odlučili su dopustiti liječenje ranjenika na izraelskom tlu. Izrael je također priznao da šalje medicinsku opremu u Gazu.

Turska je potom podigla uloge u dugotrajnom političkom ratu, povlačeći svoje izaslanike iz Tel Aviva i Washingtona i protjerivši veleposlanika Izraela iz Ankare.

Hamas je međutim odbio prihvatiti zalihe obilježene naljepnicama Izraelskih obrambenih snaga (IDF), prihvaćujući samo pakete koje je poslala Palestinska vlast i UNICEF, prema izjavi izvora izraelske vojske.

Palestina je stekla dugo očekivani članstvo u Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u 2015. godini. Pristupanje sudu u Haagu je značajna pobjeda u međunarodnoj pravnoj kampanji Palestini koja traži pravdu za izraelsku operaciju 2014. godine u kojoj je tisuće Palestinaca ubijeno.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,