Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » TURSKA POZIVA NA DOVO─ÉENJE IZRAELA PRED ME─ÉUNARODNI KAZNENI SUD U HAAGU ZBOG MASAKRA U GAZI

TURSKA POZIVA NA DOVO─ÉENJE IZRAELA PRED ME─ÉUNARODNI KAZNENI SUD U HAAGU ZBOG MASAKRA U GAZI

ERDOGAN-SUDTurska je predlo┼żila da Palestina apelira na Me─Ĺunarodni kazneni sud zbog izraelskih akcija u Gazi, rekav┼íi da “zlo─Źine protiv ─Źovje─Źnosti” ne bi trebali ostati bez odgovora javnosti

Tel Aviv je kazao kako ─çe Turska tamo prva do─çi.

“Izrael bi trebao biti odveden pred Me─Ĺunarodni kazneni sud (za ubojstva Palestinaca). Budu─çi da tre─çe strane to ne mogu u─Źiniti, Palestina treba to pokrenuti” – izjavio je u ─Źetvrtak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu dr┼żavnoj televiziji TRT Haber, upu─çuju─çi na nedavnu ekploziju nasilja u pojasu Gaze.

Ankara sada razmatra kakvu pravnu akciju mo┼że poduzeti protiv Izraela, rekao je diplomat, przivaju─çi upotrebu prave municije izraelske vojske protiv civila – zlo─Źinom. “Taj bi zlo─Źin protiv ─Źovje─Źnosti trebala prou─Źiti nezavisna komisija, a Izrael bi trebao objasniti svoje postupke pred zakonom” – dodao je Cavusoglu.

Uzvra─çaju─çi natrag na tursku izjavu, Yuval Steinitz, ministar za nacionalnu infrastrukturu, energetiku i vodu Izraela, izjavio je kako je Turska “zrela” da se pojavi na Me─Ĺunarodnom kaznenom sudu (ICC) mnogo prije Izraela.

Podsje─çaju─çi na tursku represiju Kurda, izjavio je izraelski radio Kan Bet da “oni koji ┼żive u staklenim ku─çama ne bi smjeli bacati kamenje”.


Ranije ovog tjedna masovni prosvjedi su bjesnili na pojasu Gaze protiv slu┼żbene inauguracije ameri─Źkog veleposlanstva u Jeruzalemu. Najmanje 60 Palestinaca je ubijeno uz pomo─ç metaka i suzavca izraelske vojske, dok je vi┼íe od 2.700 prosvjednika ozlije─Ĺeno.

Izraelski zamjenik ministra zdravstva odgovorio je kako vlasti zemlje nisu odobrile evakuaciju ranjenika od strane Turske koja je poslala zrakoplov, no odlu─Źili su dopustiti lije─Źenje ranjenika na izraelskom tlu. Izrael je tako─Ĺer priznao da ┼íalje medicinsku opremu u Gazu.

Turska je potom podigla uloge u dugotrajnom politi─Źkom ratu, povla─Źe─çi svoje izaslanike iz Tel Aviva i Washingtona i protjeriv┼íi veleposlanika Izraela iz Ankare.

Hamas je me─Ĺutim odbio prihvatiti zalihe obilje┼żene naljepnicama Izraelskih obrambenih snaga (IDF), prihva─çuju─çi samo pakete koje je poslala Palestinska vlast i UNICEF, prema izjavi izvora izraelske vojske.

Palestina je stekla dugo o─Źekivani ─Źlanstvo u Me─Ĺunarodnom kaznenom sudu (ICC) u 2015. godini. Pristupanje sudu u Haagu je zna─Źajna pobjeda u me─Ĺunarodnoj pravnoj kampanji Palestini koja tra┼żi pravdu za izraelsku operaciju 2014. godine u kojoj je tisu─çe Palestinaca ubijeno.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,