Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PAPI FRANJI PREKIPJELO: DOSTA JE! Uvodim red u Crkvu nakon stotine godina pedofilije!

PAPI FRANJI PREKIPJELO: DOSTA JE! Uvodim red u Crkvu nakon stotine godina pedofilije!

papa-stolicaPapa Franjo najavio je u četvrtak “promjene” radi uspostave “pravde” unutar čileanske crkve načete pedofilskim skandalima, ne navodeći imena

U kratkom pismu upućenom na adresu 34 čileanskih biskupa, s kojima se susreo u četiri navrata u Vatikanu između utorka i četvrtka, Papa ne pruža nikakve naznake o eventualnim sankcijama protiv prelata među kojima se neke sumnjiči da su šutjeli o slučajevima seksualnog zlostavljanja.

“Zahvaljujem vam za punu raspoloživost koju je svatko od vas iskazao surađujući na svim promjenama i rezolucijama koje moramo provesti kratkoročno, srednjoročno i dugoročno, potrebnih za uspostavu pravde i crkvenog zajedništva”, napisao je Papa na španjolskom u pismu koje je objavila Sveta Stolica.

Papa je spomenuo “iskren razgovor o ozbiljnim događajima koji su naštetili crkvenom zajedništvu i oslabili rad Crkve u Čileu zadnjih godina”.

Podsjeća ih da je morao tražiti “oprost” od nekoliko žrtava čileanskog klera. Čileanski prelati izrazili su mu “čvrstu namjeru da poprave nanesenu štetu”.

Ostavke podnijelo svih 34 čileanskih biskupa

Zbog seksualnog zlostavljanja djece i prikrivanja tih slučajeva svih 34 biskupa Čilea podnijelo je danas ostavku nakon trodnevnog (od 14. do 17. svibnja) boravka u Vatikanu i razgovora s papom Franjom. Papa ih je pozvao u Vatikan na razgovor o pedofilskom skandalu.

Čileanska biskupska konferencija traži oprost od žrtava svećenika pedofila. Narednih dana će papa Franjo odlučiti što će učiniti s ostavkama biskupa, odnosno hoće li ih sve prihvatiti.

Poslije trodnevnog susreta sa Svetim Ocem i više sata meditacija i molitvi, prateći njegove naznake, mi biskupi Čilea želimo na prvom mjestu zahvaliti papi Franji na tome što nas je saslušao i što nam je dao bratski savjet, a prije svega želimo zatražiti oprost za bol koji smo izazvali žrtvama i zbog naših teških grešaka i zataškavanja, iznijeli su u ime čileanskih biskupa jedan od sedmorice pomoćnih biskupa Santiaga mons. Fernando Ramos Pérez i tajnik Čileanske biskupske konferencije i biskup San Bernarda mons. Juan Ignacio Gonzalez Errazuriz.

Iznoseći to u petak novinarima u Rimu, čileanski biskupi su naglasili kako su podnijeli papi Franji pismene ostavke. Mons. Gonzalez je dodao kako će papa Franjo narednih dana odlučiti hoće li prihvatiti ostavke, hoće li ih odbiti ili prihvatiti s time što će oni ostati na svojim položajima do imenovanja njihovih nasljednika.

Gonzalez je zahvalio i novinarima na “usluzi za istinu” koju su obavili. Poslije izjave čileanskih biskupa nisu bila predviđena novinarska pitanja.

Među čileanskim biskupima je i mons. Tomislav Koljatić Maroević hrvatskog podrijetla, odnosno otac i majka su s Brača i Hvara.
 
(dnevno.hr, vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,