Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » HIPERSONIČNA LETJELICA SIJE PANIKU: Američka obavještajna služba u paničnom strahu jer Rusija dobiva nepobjedivo oružje ‘do 2020. godine’

HIPERSONIČNA LETJELICA SIJE PANIKU: Američka obavještajna služba u paničnom strahu jer Rusija dobiva nepobjedivo oružje ‘do 2020. godine’

hipersoni-letjelicaRuska zadnja riječ tehnike leži u najsuvremenijoj hipersoničnoj letjelici, za koju analitičari kažu da je sposobna lako proći kroz postojeći američki raketni štit, postat će operativna do 2020. godine, upozorila je američka obavještajna služba

Govoreći za televiziju CNBC u stanju anonimnosti, izvori svjesni izvješća američkih obavještajnih službi su rekli kako je ruska vojska uspješno testirala oružje dvaput 2016. godine.

Treći poznati test ovog oružja navodno je proveden u listopadu 2017., a navodno nije uspio kada se letjelica srušila nekoliko sekundi prije udarca u cilj.

Izvori vjeruju da će ova letjelica biti značajan napredak koji bi ruskoj vojsci pomogao da nadmaši američke kolege.

Izvori obavještajnih službi tvrde da će hipersonična jedrilica imati protumjere kako bi im mogla poraziti i najnaprednije sustave proturaketne obrane.

“Ove vrste poticajnih letećih jedrilica napadaju rupe u našem sustavu proturaketne obrane” – izjavio je Thomas Karako, direktor projekta “Missile Defense” u Centru za strateške i međunarodne studije.

Analitičar je istaknuo da nema vremena “izmijeniti našu trenutnu državnu proturaketnu obranu”, dodajući kako je “nesretan što smo dopustili Rusiji da dođe toliko daleko na polju tehnologije”.

Ranije su američki zapovjednici priznali kako postoji malo toga što vojska može učiniti kako bi se suprotstavile naprednim hipersoničnim tehnologijama Rusije. “Nemamo nikakvu obranu koja bi mogla obraniti nas od takvog oružja” – rekao je u ožujku voditelj američkog strateškog zapovjedništva John Hyten.

“I Rusija i Kina agresivno provode i razvijaju hipersonične letjelice” – kazao je. General, koji je jednom rekao da je Rusija “najznačajnija prijetnja” SAD-u, pozvao je Ameriku na razvoj novih strateških oružja kako bi se oduprijela ruskoj nadmoći.

Početkom ožujka ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je novo sofisticirano oružje tijekom svojeg obraćanja naciji. Pokazao je dvije verzije hipersoničnih oružanih sustava koji su u razvoju u Rusiji.

Jedan je bio zrakoplovno vozilo koje putuje brzinom od 10 machova i ima domet od 2.000 km (1.240 milja). Oružje, pod nazivom Kinzhal dolazi ili kao konvencionalno ili kao nuklearno oružje.

Drugo oružje koje se razvija je hipersonična letjelica – kodnog naziva ‘Avangard’ (Advance Guard) – koju može lansirati i balistička raketa. Rusija je prvu letjelicu testirala još 2004. godine i postigla je značajan napredak, rekao je Putin.

Letjelica može letjeti u atmosferi brzinom od preko 20 machova i može izdržati toplinu do 2.000 stupnjeva celzijusa (3.632F) generiranu zračnim trenjem.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,