Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » LICEMJERNI MEDIJI: Američka televizijska mreža MSNBC se ispričala nakon slučajnog otkrivanja istine o Izraelu

LICEMJERNI MEDIJI: Američka televizijska mreža MSNBC se ispričala nakon slučajnog otkrivanja istine o Izraelu

palestina-mapaPrije isprike MSNBC-a, pro-palestinski aktivisti pohvalili su televizijski segment kao rijedak primjer medijske iskrenosti o izraelskoj okupaciji

Početkom ovog mjeseca američka televizijska mreža MSNBC je emitirala dobro poznatu, ali kontroverznu grafiku koja ilustrira kako je Izrael preuzeo Palestinu, jer je okupacija regije rasla tijekom vremena.

Grafika, koja se pojavila tijekom rasprave 15. listopada između MSNBC voditeljice Kate Snow i dopisnika sa Bliskog istoka Martin Fletcher, pokazuje niz od četiri karte koje datiraju od 1946. godine do danas, na kojima se prikazuju gubitak palestinskog teritorija od strane Izraela.

Tijekom razgovora, Fletcher je razgovarao o načinima na koje je Izraelovo provokativno ponašanje u džamiji Al-Aqsa bilo glavni pokretač najnovijih nasilja u Gazi i na Zapadnoj obali, a zatim je voditeljica pokazala grafički prikaz na ekranu, govoreći: “Što vam to pokazuje, Martine, da područje na kojem Palestinci žive, postaje sve manje?”

Fletcher je odgovorio:

“Pa, apsolutno, sve se tu radi o zemlji, i što vam ova karta pokazuje, a moram reći da je prilično šokantno kada predstavljate to na ovaj način, što jasno pokazuje da, ako ne postoji mirovni sporazum između Palestinaca i Izraela … sve više tog palestinskog zemljišta će pojesti židovska naselja.”

Pogledajte kako voditeljica Kate Snow i Martin Fletcher raspravljaju o grafičkom prikazu Palestine na televiziji MSNBC:
 

 
Pristaše Palestinskih ljudskih prava na društvenim medijima pohvalili su ono što su vidjeli kao rijedak primjer iskrenosti o okupaciji na televizijskim vijestima.

No, neki kritičari medija, a posebno izraelski mediji, kritizirali su segment, nazivajući grafiku netočnom. Jeruzalem Post je o slici napisao da je slična grafici koja naširoko kruži među aktivistima, kao „mapu koju obično koriste palestinske propagandne grupe”, dodajući:

“Tvrdi se da je 1946. godine Izrael bio pod palestinskom vladavinom, skrivajući činjenicu da je Izrael bio pod britanskom vladavinom do 14. svibnja 1948. kada je britanski mandat završio.

Još jedna pogreška prikazana je na mapi iz 1947. godine koju su nazvali ‘UN-ov plan’. To je bilo netočno zbog činjenice da navodne granice 1947. godine nikad nisu postojale, jer su sve arapske zemlje odbijale plan podjele od strane UN-a.”

Dana 19. listopada MSNBC je objavio ispriku u kojoj je Snow rekao da ove mape “nisu činjenično precizne”.

Fletcher se također pojavio ponovo na televiziji MSNBC i priznao da, iako nije postojala međunarodna priznata zemlja pod nazivom “Palestina” 1947. godine, dvostruko više Arapa nego Židova živjelo je u regije u to vrijeme. Pogledajte ispriku Izraelu:
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,