Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘SLJEDEĆI PUT U JERUZALEMU’: Nakon govora pobjedničke Izraelske pjevačice na Euroviziji – INTERNET EKSPLODIRAO!

‘SLJEDEĆI PUT U JERUZALEMU’: Nakon govora pobjedničke Izraelske pjevačice na Euroviziji – INTERNET EKSPLODIRAO!

eurovizija-izraelNovo-okunjena eurovizijska kraljica Nete Barzilai zapalila je društvene mreže svojim pobjedničkim govorom, pozivajući gledatelje se se iduće godine natjecanje pjesama Eurovizije održi u okupiranom Jeruzalemu, a ne u međunarodno priznatom izraelskom glavnom gradu Tel Avivu

Barzilai, koji je bila glavna kandidatkinja za osvajanje natjecanja, osvojila je prvo mjesto sa svojom pjesmom “Toy” u kojoj je tekstom osnažila svoj feminizam.

Ali nije samo čudna glazba zapalila Twitter kritikama, već i izrazito polarizirajuća izjava Nete koju je izjavila na pozornici nakon što je proglašena pobjednicom.

“Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala vam što ste prihvatili razlike među nama … volim svoju zemlju, sljedeći put (se vidimo) u Jeruzalemu!” – rekla je pjevačica.

Neki su korisnici brzo naglasili da je Barzilai odaslala poruku prihvaćanja i raznolikosti tako što je završio izjavom u skladu sa izraelskom propagandom.

“Kako Eurovizija može proslaviti raznolikost i inkluziju Izraela kada korak dalje Palestincima puca u glavu? Eurovizija je postala vrlo ružna” – napisao je jedan korisnik na Twitteru.

Mnogi komentatori su se podsjetili Barzilaije, koja je služila vojsku u izraelskoj mornarici kao dio obaveznog vojnog roka, te da je Tel Aviv službeno priznat kao glavni grad Izraela, dok je izvorni plan UN-a za Palestinu predviđao da Jeruzalem bude stavljen pod međunarodno upravljanje.

Jedan je korisnik čak predložio da bi Barzilai trebala biti diskvalificirana zbog kršenja pravila natječaja promicanjem političke poruke.

Dok Izraelova kontrola nad Zapadnim Jeruzalemom, koja je uglavnom naseljena Židovima, ima tihi pristanak međunarodne zajednice, njezine tvrdnje nad Istočnim Jeruzalemom, na kojem je palestinska većina, suočile su se s jakim kritikama. Izrael ipak smatra Jeruzalem svojim “nepodijeljenim” kapitalom.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa za preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem donijela je sukobe u prljavom izraelsko-palestinskom sukobu, u kojem su deseci Palestinaca poginuli, a stotine su ozlijeđene u valu nedavnih prosvjeda.

Izraelski aktivisti koji se okupljaju iza pokreta BDS-a protiv okupacije palestinskih teritorija i ugnjetavanja Palestinaca od strane Izraela razgovarali su s Barzilaiom još prije nego što je “pozvala” gledatelje u Jeruzalem.

Na Facebooku su aktivisti tvrdili da je Nete Barzilai, kao dio bande izraelske ratne mornarice, pjevala vojnicima koji su kasnije bili uključeni u operaciju ‘Protective Edge’ u Gazi koja je trajala sedam tjedana, koja je rezultirala ubijanjem više od 2.000 građana Gaze i ostavila više od 10.000 ranjenih u srpnju i kolovozu 2014.
 


 
“Izraelski ulazak na Euroviziju sa pjesmom “Toy”, koja se odnosi na osnaživanje žena i socijalnu pravdu, ne bavi se masakrima izraelske mornarice u Gazi, niti nastoji osnažiti žene u zatvoru u Gazi” – napisali su aktivisti, pozivajući na “nula bodova” prilikom glasovanja za izraelskog natjecanja.
 


 
Međutim, kako je njezin kasniji uspjeh pokazao, blještava izvedba postigla je veću medijsku pažnju od palestinskog pitanja. (RT.com)
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,