Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ANGELA MERKEL ZAPREPASTILA GLOBALISTE: Vrijeme je da Europa ‘preuzme sudbinu u svoje ruke’ jer se ne može više oslanjati na zaštitu SAD-a

ANGELA MERKEL ZAPREPASTILA GLOBALISTE: Vrijeme je da Europa ‘preuzme sudbinu u svoje ruke’ jer se ne može više oslanjati na zaštitu SAD-a

merkel-zastaveEuropa više ne može računati na SAD u obrani i mora preuzeti stvari u svoje ruke, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je također rekao: “Nešto treba učiniti”

“Više nije slučaj da nas Sjedinjene Države jednostavno štite” – rekla je Merkel u govoru predsjedniku Macronu, koji je došao u Aachen da primi prestižnu nagradu Charlemagne.

Nakon pljeska, Merkel je izjavila: “Umjesto toga, Europa mora preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke. To je zadatak za budućnost.”

Europa mora “djelovati zajedno i govoriti jednim glasom” – rekla je, kako navodi njemački dnevnik Die Welt. “No, budimo iskreni: Europa je još uvijek na početku u odnosu na zajedničku vanjsku politiku”.

Govoreći iza kancelarke Merkelom, Macron je rekao da “Ne bismo trebali čekati, moramo nešto učiniti sada. Nemojmo biti slabi.” – dodao je francuski predsjednik.

Prošle godine Merkel je objavila sličnu izjavu, pozivajući Europu da postane manje ovisna o svom transatlantskom savezniku.

“Vrijeme u kojem možemo potpuno ovisiti o drugima je na zalasku. Doživjela sam to u posljednjih nekoliko dana” – rekla je mnoštvu dan nakon što je nazočila summitu G7 u Italiji.

Njemačka kancelarka, koja je dobila četvrti mandat početkom ove godine, ponovila je da Europljani “moraju stvarno uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, naravno u prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama, u prijateljstvu s Velikom Britanijom, uz dobrosusjedske odnose gdjegod je to moguće s Rusijom i drugim zemljama.”

Ipak, zemlje unutar EU-a “moraju znati da se moramo boriti za našu budućnost i našu sudbinu kao Europljani”.

Merkelicina izjava dolazi nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump priopćio svoju odluku o povlačenju iz iranskog nuklearog sporazuma, što je potaknulo negodovanje članova sporazuma, uključujući i Njemačku. Njemačka je kancelarka u srijedu rekla: “Ostat ćemo predani ovom sporazumu i učinit ćemo sve kako bismo osigurali da Iran poštuje svoje obveze”.

Dok je Merkel otvoreno kritizirala Trumpa, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ranije je optužio čelnika SAD-a da “beznačajno odbacuju napore dovođenja stabilnosti u regiju”. Opisujući Trumpovu odluku kao “neshvatljivu”, Maas je kazao kako će taj potez ugroziti povjerenje u međunarodne ugovore.

U četvrtak je ponovio kako je presudno da Iran poštuje svoje obveze prema međunarodnom nuklearnom sporazumu, te da Moskva treba iskoristiti svoj utjecaj prema Teheranu u tom smislu.

Govoreći nakon razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, Maas je također rekao da su Berlin i Moskva suglasni da se iranski nuklearni sporazum treba nastaviti.

Moskva je nedavno izjavila kako vjeruje da postoje načini za jamčenje kontinuirane suradnje između Irana i ostalih strana u sporu unatoč pokušajima Washingtona da sve poremeti. “Postoje sredstva za jamstvo da će se ova suradnja nastaviti unatoč pokušajima da ju se spriječi” – izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,