Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PAUL CRAIG ROBERTS: Kada Rusiji jednom prekipi, izraelski i američki avioni će početi padati s neba

PAUL CRAIG ROBERTS: Kada Rusiji jednom prekipi, izraelski i američki avioni će početi padati s neba

roberts-zrakoplovNedavni napad na sirijske vojne pozicije, koji je bio američko-izraelska operacija, svjedoči da se kriza i dalje nastavlja

Četiri su razloga koji se međusobno pojačavaju, a krizu zaoštravaju:

1. Sposobnost Izraela da koristi američku vlast za uništavanje svojih bliskoistočnih neprijatelja koji su smetnja ekspanziji Izraela. Izrael je za mete izabrao Siriju i Iran jer vlasti te dve zemlje isporučuju oružje i municiju libanskom pokretu Hezbolah koji je dva puta spriječio Tel Aviv da okupira južni Libanon na čije je vodne resurse Izrael bacio oko.

2. Neokonzervativna ideologija planetarnog gospodstva SAD odlično se uklapa u namjere Izraela u regiji. Ta povezanost postaje sve jača zahvaljujući jakoj alijansi neokonzervativaca i Izraela.

3. Potreba vojno-obaveštajnog sustava SAD-a da opravda svoj ogromni proračun i gigantsku vlast.

4. Nesposobnost vlasti Rusije da shvati tri prva razloga.

Sudeći po onome što i kako govori vlast u Rusiji, Rusi smatraju da vojna djelovanja Washingtona na Bliskom Istoku – koja traju već 17 godina, počevši od upada SAD-a u Afganistan – imaju neke veze sa borbom protiv terorizma.

Rusi, kao i ranije, govore da Rusija i SAD trebaju objediniti napore u borbi protiv terorizma. Čini se da ruske vlasti ne razumiju da je sam terorizam – proizvod Washingtona.

Jer, dugotrajni ratovi sa nepovoljnim ishodom, koji su bili plod upada u Afganistan i Irak, doveli su do toga da je Washington počeo vrbovati teroriste i snabdevati da bi mogli svrgavati zakonite vlade u Libiji i Siriji.

Jasna stvar, Washington nema namjeru ratovati protiv tog alata kojeg je sam stvorio radi realizacije svojih ciljeva.

Zbrka u poimanju sirijske krize u Moskvi četvrti je uzrok. Washington je 2015-te bio potpuno zatečen ruskim ulaskom u rat na strani vlade Sirije protiv džihadista i „ustanika“ Washington. Rusija je potpuno kontrolirala situaciju i mogla je rat završiti još 2016. godine.

Umjesto toga – u nadi da će time smiriti Washington i prizvati razumno prihvatljivo rješenje Europe – ruske vlasti su u ožujku 2016. prerano proglasile pobjedu i povukle dio svojih oružanih snaga. A tu grešku su ponovile još jednom.

Svaki put kada je Rusija pravila tu grešku – Washington je dobijao priliku da u igru ubacuje sve nove kopnene snage i zrakoplovstvo i da realizira nove isporuke svojim džihadističkim plaćenicima, a i da u napade na Siriju uvlači Izraelce, Saudijce, Francuze i Britance.

Sada je problem i to što su se američke snage izmiješale sa džihadističkim plaćenicima, što sirijsko-ruskoj alijansi otežava čišćenje sirijskog teritorija od stranih osvajača bez ubijanja Amerikanaca, a to i Rusi i Sirijci zasad izbjegavaju činiti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sada optužuje Washington da pokušava podijeliti Siriju, ali je do podjele Sirije dovela upravo ruska neodlučnost.

Do eskalacije krize je dovela nesposobnost ruske vlasti da shvati američko-izraelsku neokonzervativnu alijansu i njen značaj za Bliski Istok, kao i neodlučnost ruske vlasti da Siriji isporuči sisteme S-300.

Zato su stvari i došle do udara po sirijskim vojnim pozicijama i bunker-bombama, a da za to nitko nije preuzeo odgovornost.

U nedavnom napadu su poginuli Iranci. A u nekom sljedećem mogu poginuti ruski vojnici.

Takva ponižavanja ruskim vlastima u nekom momentu mogu dojaditi.

Tada će izraelski i američki avioni početi da padaju s neba, a udari po pozicijama „ustanika“ dovest će i do gubitaka među Amerikancima.

Nesposobnost vlasti Rusije da shvati da mir nije u planovima ni Izraela ni SAD, a i da kod Izraela ne postoji ni dobra volja uz pomoć koje bi Rusija mogla sačiniti sporazum koji bi donio mir i Siriji i Bliskom Istoku, znači samo jedno – da će kriza trajati sve dotle dok rat ne proguta sve nas.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,